ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου οι πρώτες εγκρίσεις για τα εμβόλια

0

Στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου θα λάβουν την πρώτη άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο στην Ευρώπη, αν όλα πάνε καλά. Αυτό δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ. Οι πρώτες εταιρίες φαίνεται ότι είναι Pfizer BioNTeck και Moderna. Σημείωσε δε ότι το Δεκέμβρη η ποσότητα θα είναι περιορισμένη και μόνο με το νέο έτος θα υπάρξουν μεγάλες ποσότητες διαθέσιμες.

Η ψηφιακή Σύνοδος Κορυφής για τον συντονισμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ολοκληρώθηκε μισή ώρα πριν από τις 11 ώρα Ελλάδας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να υπάρξει ευρεία υποστήριξη για την αύξηση του συντονισμού στα τεστ. Τα τεστ αντιγόνου και οι δοκιμές PCR είναι συμπληρωματικά.

Όσον αφορά τα εμβόλια, πολλοί ηγέτες επεσήμαναν τις υλικοτεχνικές προκλήσεις. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι μόλις εγκριθούν τα εμβόλια. Υπήρξε επίσης ευρεία υποστήριξη για κοινές προσπάθειες επικοινωνίας για να ενημερώσουν και να καθησυχάσουν τους πολίτες σχετικά με τα εμβόλια.

Επίσης, πρέπει να αυξηθεί ο συντονισμός και να ανταλλάσσονται πληροφορίες σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ιδίως κατά τις γιορτές. Τέλος, οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων υγείας.

«Το εμβόλιο πρέπει να βασίζεται στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη. Οπότε όλα τα εμβόλια θα πρέπει να περάσουν από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων», τόνισε η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν.

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στον Τύπο μετά την τηλεδιάσκεψη των 27, ο οποίος εξήγησε ότι τα θετικά νέα από το μέτωπο της εξέλιξης των εμβολίων δεν είναι λόγος εφησυχασμού και ξεκαθάρισε ότι όλοι επιθυμούν να εορταστεί το τέλος του έτους, αλλά χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ως τώρα προσπάθεια.

Ο Πρόεδρος Μισέλ, αναφέρθηκε και στην κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για γρήγορα τεστ αντιγόνου και το γεγονός ότι οι 27 πρέπει να συνεχίσουν την εργασία για την αμοιβαία αναγνώριση. Η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι τα τεστ αντιγόνου μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπηρωματικά στα PCR και σε γενικές γραμμές πρέπει να επιλεγεί η προμήθεια αυτών των γρήγορων τεστ που εντοπίζουν τουλάχιστον 4 στα 5 θετικά κρούσματα τα οποία θα εντόπιζε ένα τυπικό τεστ PCR.

Οι 27 καλωσόρισαν τις συμφωνίες Κομισιόν για την προμήθεια εμβολίων και αναγνώρισε ότι υπάρχουν οι λογιστικές προκλήσεις, αλλά και η πρόκληση από την παραπληροφόρηση των πολιτών από τους αντιεμβολιαστές. Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν επεσήμανε δε ότι το πακέτο των συμβάσεων της Κομισιόν περιλαμβάνει 6 εμβόλια, με 4 διαφορετικές τεχνολογίες, κάτι το οποίο θα αποδειχθεί θετικό, καθώς διαφορετικές τεχνολογίες δουλεύουν καλύτερα σε διαφορετικά τμήματα του πληθυσμού.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα των 27 για υιοθέτηση κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών, σε συνεργασία με την ΕΑSA, ανακοινώνοντας ότι δύο κράτη μέλη την ιοθέτησαν ήδη και άλλα 12 είναι τεχνικά έτοιμα για να το πράξουν στο μέλλον.

Για τον… ελέφαντα στο δωμάτιο

Στην αρχή της τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες συζήτησαν, όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr και το OPEN TV για το μπλόκο Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβενίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην σύντομη συζήτηση, πήραν το λόγο ο Πρόεδρος Μισέλ, η Καγκελάριος Μέρκελ, αλλά και οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών που διαφωνούν με τη σύνδεση της εκταμίευσης των ευρωπαΪκών κονδυλίων σε συνάρτηση με το κράτος Δικαίου.

Ο Πρόεδρος Μισέλ υπενθύμισε ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ομόφωνη και οι 27 οφείλουν να παραμείνουν ενωμένοι σε αυτό. Ο ίδιος τόνισε μετά από την παρουσίαση της Καγκελαρίου Μέρκελ, η μεγάλη πλειοψηφία συμφωνεί με το μηχανισμό του κράτους δικαίου, ενώ μερικά κράτη (τα οποία δεν κατονόμασε) δήλωσαν ότι δεν ακολουθούν την πλειοψηφία, είπε ο Πρόεδρος, εξηγώντας ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί. Μεγάλο κομμάτι της πρωτοβουλίας ανήκει στη γερμανική προεδρία, προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ