ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Η Airbnb ετοιμάζεται για δυναμικό check in στο χρηματιστήριο

0

Δημόσια προσφορά κατέθεσε η Airbnb, προκειμένου να εισαχθεί στη αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Επικεφαλής του σχήματος των αναδόχων της έκδοσης θα είναι η Morgan Stanley και η Goldman Sachs. Στόχος η άντληση έως 3 δισ.

Την είσοδό της στο xρηματιστήριο δρομολογεί η εταιρεία βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων Airbnb, μετά από αίτηση για αρχική δημόσια προσφορά (IPO) που υπέβαλε τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, με στόχο να αντλήσει 1 δισ. δολάρια.

Μετά τη διαδικασία αυτή θα καθορισθεί και ο αριθμός των μετοχών που θα εκδοθούν και το εύρος της τιμής διάθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στόχος της Airbnb είναι να αντλήσει έως και 3 δισ. δολάρια από τη δημόσια προσφορά που θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο και θα είναι μία από τις μεγαλύτερες που θα πραγματοποιηθούν την τρέχουσα χρονιά στην αμερικανική αγορά.

Η Airbnb πρόκειται να εισαγάγει τις μετοχές της στο Nasdaq Global Select Market. Επικεφαλής του σχήματος των αναδόχων της έκδοσης θα είναι η Morgan Stanley και η Goldman Sachs και η μετοχή θα τελεί υπό διαπραγμάτευση με το σύμβολο ABNΒ.

Η Airbnb στα χρόνια του κορονοϊού

Η εταιρεία επηρεάστηκε σοβαρά και εξακολουθεί να επηρεάζεται από την πανδημία του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, η Airbnb έχασε συνολικά περισσότερα χρήματα τους πρώτους εννέα μήνες αυτού του έτους από ό,τι έχασε σε όλο το 2019. Η ακαθάριστη αξία των κρατήσεών της μειώθηκε σχεδόν κατά 40% και τα έσοδά της μειώθηκαν περισσότερο από 30% σε ετήσια βάση.

Και η δημόσια εγγραφή της, ήρθε ακριβώς σε αυτήν τη χρονική στιγμή, δηλαδή κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, στο οποίο η εταιρεία κατέγραψε κέρδη ύψους 219 εκατ. δολαρίων, παρά τη μείωση των ταξιδιών παγκοσμίως, λόγω πανδημίας.

Ο λόγος ωστόσο των κερδών είναι κατά βάση η μείωση του λειτουργικού της κόστους. Υπενθυμίζεται ότι η  εταιρεία μείωσε το εργατικό δυναμικό της κατά 25% τον Μάιο, «πάγωσε» τις διαφημιστικές και άλλες δαπάνες και μείωσε τους μισθούς των στελεχών της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που παρατίθενται στην αίτηση για τη δημόσια προσφορά, οι ζημιές υπερδιπλασιάσθηκαν και ανήλθαν σε 697 εκατ. δολ. έναντι 323 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ τα έσοδα περιορίσθηκαν στο ένα τρίτο, από 3,7 σε 2,5 δισ. δολ. Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη χρονιά η ακαθάριστη αξία κρατήσεων της Airbnb διαμορφώθηκε στα 38 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 29% ενώ τα έσοδα του 2019 ανήλθαν σε 4,8 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 32%.

«Όπως και κατά το αρχικό κύμα του κορονοϊού, τον Μάρτιο του 2020, έτσι και τώρα παρατηρείται μεγάλη μείωση κρατήσεων ειδικά στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό της δελτίο, με το «lockdown να κρατά την εταιρεία σε επιφυλακτικότητα».

Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία μετρά σήμερα πάνω από 4 εκατ. οικοδεσπότες που ενοικιάζουν από ένα εφεδρικό δωμάτιο έως επαύλεις, ενώ έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 825 εκατ. επισκέπτες σε 220 χώρες και περιοχές.

Μαραθωνοδρομία από τον Αύγουστο

Υπογραμμίζεται ότι η αρχική δημόσια πρόταση για είσοδο στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ από πλευράς της Airbnb, αρχικά θα υλοποιούταν τον Αύγουστο 2020. Σε τότε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, υποστήριζε πως πρόκειται για μία κίνηση που υπογράμμιζε την εκπληκτική ανάκαμψη του γίγαντα της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Αν και η εταιρεία δηλαδή είχε σχέδια να εισέλθει νωρίτερα φέτος στις δημόσιες αγορές, «πάγωσε» τις κινήσεις της, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που την έπληξε. Το αποτέλεσμα ήταν οι απολύσεις περίπου δηλαδή 1.900 υπαλλήλους κατά το πρώτο lockdown.Εφόσον επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, τότε η χρηματιστηριακή πρεμιέρα της Airbnb θα είναι μία από τις μεγαλύτερες του 2020, αντίστοιχη των IPO της Snowflake και της Palantir.

Σύζευξη Apple και Airbnb

Η εταιρεία ενοικίασης και προσφοράς υπηρεσιών προσωρινής διαμονής Airbnb Inc ανακοίνωσε ότι προσέλαβε τον πρώην σχεδιαστή της Apple Τζόνι Ιβ και την εταιρεία του για το σχεδιασμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών Airbnb στο πλαίσιο πολυετούς συμβολαίου.

Ο ίδιος ήταν στενός συνεργάτης του συνιδρυτή της Apple Inc Στιβ Τζομπς στο δημιουργικό τμήμα της εταιρίας. Ο Ιβ έχει εργαστεί περίπου για τρεις δεκαετίες στην Apple έχοντας την διοίκηση του τμήματος σχεδιασμού των προσωπικών υπολογιστών iMac.

Ο Ιβ βοήθησε στη διάσωση της Apple στη δεκαετία του 1990, αλλά και στο σχεδιασμό του iPhone. Ο ίδιος έφυγε από την Apple το 2019. Ανακοινώνοντας τη νέα σχέση συνεργασίας μέσω μιας ανάρτησης σε μπλογκ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Airbnb Μπράιαν Τσέσκι δήλωσε ότι ο Ιβ θα βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη του εσωτερικού δημιουργικού τμήματος της εταιρείας.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ