ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία ακύρωσε και τις ασκήσεις στην Αττάλεια για τις 28 Οκτώβρη

0

Στην επιβεβαίωση της ακύρωσης των τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και την ακύρωση παράλληλα της άσκησης με πραγματικά πυρά ανοιχτά της Αττάλειας την ίδια ημέρα, ως ένδειξη καλής θέλησης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, προχώρησε η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Σεμπνέμ Ακτόπ.

Όπως δήλωσε, η Τουρκία είναι πάντα υπέρ του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων καλή τη πίστη και με αλληλοσεβασμό.

«Για ασκήσεις που είναι να πραγματοποιηθούν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο ή για κάθε είδους δραστηριότητα εκδίδονται οδηγίες προς ναυτιλομένους. Το 1988 υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας το Μνημόνιο Συναντίληψης της Αθήνας, όπου αναφέρεται ότι τα μέρη δεν πρέπει να διεξάγουν ασκήσεις κατά τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές της άλλης πλευράς, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου μεταξύ 15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ανακοινώθηκε από την πλευρά της Ελλάδας NAVTEX ότι θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτωβρίου στο Αιγαίο εκπαίδευση βολής, που είναι η επέτειος της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Και στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, από την πλευρά μας ανακοινώθηκε στις 8 Οκτωβρίου άσκηση με πραγματικά πυρά για την 28η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής γιορτής για την Ελλάδα. Στις 22-23 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας 30 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ τηλεδιάσκεψη, στην οποία έλαβε μέρος και ο υπουργός Άμυνάς μας, Χουλουσί Ακάρ.

Η Τουρκία ως ένδειξη καλής θέλησης και εποικοδομητικής στάσης πρότεινε την ακύρωση των Navtex στις 28 και 29 Οκτωβρίου από την Τουρκία και την Ελλάδα αντίστοιχα. Μετά από συντονισμό ακυρώθηκαν και οι δύο NAVTEX ανήμερα των εθνικών εορτών.  Επιπλέον, ως ένδειξη καλής πίστης και πάλι, η Τουρκία ακύρωσε για μία και μόνο φορά και τις προγραμματισμένες νωρίτερα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Αττάλειας», ανέφερε.

Η εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ τόνισε να σημειώσει για άλλη μια φορά ότι οι τελευταίες κινήσεις αποκλιμάκωσης μέσω ακύρωσης Navtex αποτελούν πρόταση και πρωτοβουλίες της Τουρκίας, η οποία ωστόσο θα συνεχίσει να προασπίζει τα δικαιώματά της με τη συνεχή παρουσία των πλοίων της στις θάλασσες γύρω της.

«Η Τουρκία, η οποία εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στο  ΝΑΤΟ, μετά τη συνομιλία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την οποία συμφωνήθηκε έναρξη συναντήσεων των στρατιωτικών αντιπροσωπειών μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας με στόχο την ανεύρεση «Μεθόδων Αποκλιμάκωσης’ συνεχίζει την ίδια στάση υπέρ του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να συνοδεύουν και να προστατεύουν όλα τα ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα που βρίσκονται σε αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν αποφασιστικά να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και να αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο, βάσει των συμφωνιών περί εγγυήσεων και συμμαχίας».
 

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ