ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν το Λονδίνο να «δουλέψει» τη συμφωνία για το Brexit

0

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής ως προς το κεφάλαιο του Brexit, καλώντας το Λονδίνο να κάνει τα βήματα εκείνα που είναι απαραίτητα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του χρόνου.

Η «27» σημειώνουν ότι η μεταβατική περίοδος λήγει στις 30 Δεκεμβρίου 2020 και εκφράζουν την ανησυχία τους για την έλλειψη προόδου σε σημαντικά ζητήματα. Επαναβεβαιώνει επίσης την ετοιμότητά του να έχει τη στενότερη δυνατή εμπορική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων.

Από αυτήν την άποψη, καλεί τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ να συνεχίσει το έργο τουτ τις ερχόμενες εβδομάδες και καλεί το Λονδίνο να «κάνει όλα τα αναγκαία βήματα προκειμένου να καταστεί δυνατή μία συμφωνία».

Αφήνοντας αιχμές για την εσωτερική νομοθεσία που προωθεί η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η Συμφωνία Αποχώρησης και τα πρωτόκολλα που τη συνοδεύουν πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα.

Καλεί, τέλος, όλα τα μέρη να κάνουν τις απαραίτητες ετοιμασίες για το Brexit.

Μπαρνιέ: Θα κάνουμε μία «λογική προσπάθεια»

H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κάνει μια «λογική προσπάθεια» στο θέμα της αλιείας, ένα από τα κύρια σημεία εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για τη σχέση της μετά το Brexit με τη Βρετανία, ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ κατά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Μπαρνιέ πρότεινε να μεταβεί στο Λονδίνο την προσεχή εβδομάδα για να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις.

«Ανέφερα ήδη τον Ιούλιο το άνοιγμα μιας συζήτησης (για το θέμα), δεν είχα πραγματικά αμοιβαίο άνοιγμα» σχετικά με την πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα για τις ευρωπαϊκές αλιευτικές εταιρίες υποστήριξε, επικαλούμενος τη «μεγάλη ενότητα και τη μεγάλη αλληλεγγύη» όλων των κρατών μελών.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα θέματα και ότι οι αποκλίσεις συνεχίζουν να υφίστανται σε άλλα θέματα. «Αλλά υπάρχουν τρία θέματα στα οποία το χάσμα είναι πάρα πολύ μεγάλο σήμερα, ώστε να μπορώ να πω τώρα ότι η προοπτική είναι αυτής μιας συμφωνίας», παραδέχτηκε.

Εκτός από την αλιεία, τα εμπόδια αφορούν τις εγγυήσεις που ζητούνται από τους Βρετανούς στο θέμα του ανταγωνισμού, καθώς και τον τρόπο διευθέτησης των διαφορών στη μελλοντική συμφωνία. Το τελευταίο αυτό θέμα δεν έχει την ίδια σημασία για όλα τα κράτη-μέλη, αλλά για ορισμένα, με την Γαλλία επικεφαλής, το θέμα αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ αντέδρασε αμέσως μέσω Twitter, δηλώνοντας απογοητευμένος με την αντίδραση της ΕΕ και «έκπληκτος που η ΕΕ δεν δεσμεύεται πλέον να εργαστεί εντατικά» για μια συμφωνία και ότι οι 27 εξακολουθούν να ζητούν προσπάθειες από το Λονδίνο.

Ο Φροστ έγραψε επίσης ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει την απάντησή του, αύριο Παρασκευή.

protothema.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ