ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Στους δρόμους ο στρατός

0

Το Κοινοβούλιο του Λιβάνου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επικαλούμενη τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν μετά τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό.

Το υπουργικό Συμβούλιο είχε ήδη κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για διάστημα δύο εβδομάδων, στις 5 Αυγούστου. Η απόφαση λήφθηκε εκ νέου από το Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο παρέχει εκτεταμένες ελευθερίες στο στρατό. Συγκεκριμένα επιτρέπει τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, αλλά και την ελευθερία του Τύπου. Παράλληλα, ο στρατός έχει το δικαίωμα να εισέλθει σε σπίτια και να προχωρήσει σε σύλληψη οποιουδήποτε θεωρείται "απειλή" για την εθνική ασφάλεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Aljazeera, όλες οι δικαστικές διαδικασίες θα διεξάγονται στα στρατιωτικά δικαστήρια της χώρας, τα οποία φαίνεται πως δεν συμμορφώνονται με τη δέουσα διαδικασία.

Οργανισμοί - υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράζουν την ανησυχία τους για την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας πως θα επιτρέψει στις δυνάμεις ασφαλείας να διαλύσουν ένα κοινό που μάχεται κατά της της διαφθοράς της άρχουσας τάξης.

Ένας λαός που μάχεται κατά της διαφθοράς

Παρά την ανακοίνωση της παραίτησης του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, οι διαδηλώσεις μαίνονται.

«Ακόμη και με την παραίτηση του Χασάν Ντιάμπ, υπάρχουν άλλοι 128 κλέφτες στο κοινοβούλιο. Πρέπει να παραιτηθούν κι αυτοί, διαφορετικά μένουμε στον ίδιο φαύλο κύκλο», είπε μια διαδηλώτρια, η Λαγιάλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε μια πρώτη αντίδραση, ζήτησε να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, όσον αγορά τις μεταρρυθμίσεις και τη διακυβέρνηση.

Η έκρηξη της 4ης Αυγούστου, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 160 άνθρωποι και πάνω από 6.000 τραυματίστηκαν, ήρθε να προστεθεί στα δεινά των κατοίκων που ήδη βιώνουν μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου και την πανδημία της Covid-19. Μετά τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τέσσερις υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Ο Ντιάμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι είναι πρόθυμος να παραμείνει στο αξίωμά του για δύο μήνες, μέχρι να διοργανωθούν εκλογές σε μια χώρα που κυριαρχείται από το σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ, τον σύμμαχο του Ιράν και του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι πρόωρες εκλογές δεν περιλαμβάνονται στα αιτήματα του δρόμου, δεδομένου ότι το κοινοβούλιο ελέγχεται από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που έχουν περάσει έναν εκλογικό νόμο ο οποίος εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

«Να φύγουν όλοι»

«Όλοι, σημαίνει όλοι», φώναζαν οι διαδηλωτές, απαιτώντας την αποχώρηση όλων των ηγετικών στελεχών από την πολιτική ζωή. Ομοιώματα ορισμένων –όπως του προέδρου Μισέλ Αούν και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα– κρεμάστηκαν από θηλιές κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων.

«Ένας άνθρωπος μόνος του ελέγχει αυτή τη χώρα, ο Χασάν Νασράλα», είπε ο Ναντίμ Γκεμαγιέλ, ένας από τους εννέα βουλευτές που παραιτήθηκαν. «Για να εκλεγεί ο πρόεδρος, να οριστεί ο πρωθυπουργός (…) χρειάζεται το πράσινο φως και η έγκριση του Χασάν Νασράλα», εξήγησε.

Στο μεταξύ, καθώς συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την έκρηξη, οι διασώστες έχουν χάσει κάθε ελπίδα να βρουν επιζώντες στα χαλάσματα, προς μεγάλη απογοήτευση των οικογενειών των αγνοουμένων (επισήμως, είναι 20). Πολλοί κατηγορούν τις αρχές ότι καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τις έρευνες.

«Ζητάμε να συνεχιστούν οι έρευνες», έγραψε στο διαδίκτυο η Έμιλι Χασρούτι, ο αδελφός της οποίας θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια.

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ