ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Αυτή είναι η επίσημη λίστα της ΕΕ για τις ασφαλείς χώρες

0

Την επίσημη λίστα των 14 χωρών στις οποίες η Ε.Ε ανοίγει αύριο Τετάρτη, τα σύνορά της δημοσιεύει από στιγμή σε στιγμή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» είναι: Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νότια Κορέα, Αλγερία, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ρωσία εξαιρούνται, όπως και η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία. Επίσης, εκτός μένει και η Κίνα μέχρι να ανοίξει τα σύνορά της για τους Ευρωπαίους επισκέπτες.

Το κριτήριο για τη «λευκή λίστα» ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών, τα οποία έπρεπε να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε. που είναι 16 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η Αμερική, η Ρωσία, η Βραζιλία, το Κατάρ και άλλες χώρες ήταν πολύ μακριά από τον «στόχο», πιο κοντά ήταν η Τουρκία αλλά σημασία έχει και η τάση στη χώρα, που είναι προς το παρόν αυξητική. Οι λίστες θα ανανεώνονται κάθε δύο εβδομάδες.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση αφορά μόνο τις μη αναγκαίες μετακινήσεις. Τουρίστες από ορισμένες από τις χώρες εκτός λίστας εξακολουθούν να μπορούν να ταξιδέψουν προς την Ε.Ε. με ενδιάμεσες συνδέσεις-τράνζιτ. Κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τον έλεγχο των ροών των ταξιδιωτών.

Οι αποφάσεις των Βρυξελλών θα είναι για ακόμη μια φορά μη δεσμευτικές, που σημαίνει ότι κάθε χώρα θα αποφασίσει τελικά τι θα κάνει. Ωστόσο, κάθε κίνηση θέλει προσοχή. Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι αν μια χώρα, πχ. η Ελλάδα, αποφασίσει να κινηθεί μονομερώς ανοίγοντας τα σύνορά της σε τρίτες χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αυτό θα μπορούσε να της γυρίσει μπούμερανγκ. Κι αυτό γιατί κάποιες χώρες εντός Ε.Ε (Σένγκεν) με παρόμοιο επιδημιολογικό προφίλ, όπως η Αυστρία, ενδεχομένως θα έκλειναν τα σύνορά τους σε αυτήν.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ