ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Η αστυνομία θα πρέπει να ασκεί βία "με συμπόνοια"

0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Πέμπτη να μην χαρακτηρίζονται “δεκάδες εκατομμύρια καλοί Αμερικανοί ρατσιστές και μισαλλόδοξοι” στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ντάλας στην οποία το θέμα συζήτησης ήταν “οι ανισότητες στη δικαιοσύνη”.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής, που πραγματοποιήθηκε σε μια εκκλησία και είχε έντονο τόνο προεκλογικής συγκέντρωσης, ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά του για κάποιες μικρές μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τις ριζικές αλλαγές που προωθούνται μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς.

“Τις τελευταίες ημέρες γίνεται έντονη συζήτηση για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την αμεροληψία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες μας”, επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τη μισαλλοδοξία και τις προκαταλήψεις όπου εμφανίζονται, αλλά δεν θα σημειώσουμε προόδους και δεν θα γιατρέψουμε πληγές αν αδίκως χαρακτηρίζουμε δεκάδες εκατομμύρια καλούς Αμερικανούς ρατσιστές και μισαλλόδοξους”, τόνισε.

“Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να υποδαυλίσουν τον διχασμό και να προωθήσουν μια ακραία ατζέντα, την οποία δεν στηρίζουμε, η οποία θα προκαλέσει περισσότερη φτώχεια, περισσότερο έγκλημα, περισσότερα δεινά. Σε αυτή περιλαμβάνονται και οι ακραίες προσπάθειες να σταματήσει η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση της αστυνομίας ή να διαλυθεί” το σώμα, επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση ο Τραμπ επανειλημμένα εξήρε τους αστυνομικούς και χαρακτήρισε όσους χρησιμοποιούν υπερβολική βία “σάπια μήλα”. Αντί να αναφερθεί στην αστυνομική βία εναντίον των Αφροαμερικανών, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προτίμησε να μιλήσει για τους αστυνομικούς που γίνονται στόχος εν ώρα καθήκοντος.

Επιπλέον επιβεβαίωσε ότι ο Λευκός Οίκος οριστικοποιεί ένα διάταγμα για τα εθνικά πρότυπα τα οποία θα πρέπει να τηρούν όλοι οι αστυνομικοί σχετικά με τη χρήση βίας.

Εξάλλου ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει την καλύτερη εκπαίδευση της αστυνομίας καθώς και πιλοτικά προγράμματα στα οποία κοινωνικοί λειτουργοί θα συνεργάζονται με τους αστυνομικούς.

Όμως επανέλαβε ότι η αστυνομία θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί βία, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι “βία με συμπόνοια”.

“Αν πρέπει πραγματικά να κάνεις μια δουλειά όπου κάποιος είναι πραγματικά κακός, θα πρέπει να το κάνεις με πραγματική δύναμη, με πραγματική ισχύ”, υπογράμμισε.

Οι αστυνομικοί εξακολουθούν να πρέπει “να κυριαρχούν στους δρόμους”, τόνισε ο Τραμπ.

Αυτές οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου είναι οι πρώτες που κάνει σχετικά μετην αστυνομική βία μετά τον θάνατο του Φλόιντ στις 25 Μαΐου όταν ένας λευκός αστυνομικός είχε το γόνατό του στον λαιμό του επί σχεδόν 9 λεπτά.

Πτώση στις δημοσκοπήσεις

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η δημοτικότητά του μειώνεται ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη μια σειρά προεκλογικών συγκεντρώσεων: στην Οκλαχόμα, τη Φλόριντα, την Αριζόνα και τη Βόρεια Καρολίνα.

Η επιλογή του να πραγματοποιήσει στην Τάλσα της Οκλαχόμα την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση εδώ και μήνες, στις 19 Ιουνίου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς στην πόλη το 1921 είχαν ξεσπάσει βίαιες φυλετικές ταραχές στις οποίες σκοτώθηκαν έως και 300 Αφοραμερικανοί.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που κατήρτισε ο ιστότοπος FiveTirtyEight, το ποσοστό των Αμερικανών που έχουν θετική γνώμη για τον Τραμπ μειώνεται σταθερά εδώ και τρεις εβδομάδες. Πλέον βρίσκεται στο 41,1%, έναντι 44,1% στις 15 Μαΐου.

Οι προεδρικές εκλογές είναι ακόμη μακριά, υπενθυμίζει ο Τζέφρι Σκέλι, αναλυτής του ιστότοπου, και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μπορεί να ελπίζει σε “ανάκαμψη”. “Όμως όσο περισσότερο η δημοτικότητά του παραμένει γύρω στο 40%, τόσο πιο δύσκολο είναι να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να επανεκλεγεί”.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ