ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ο Τραμπ… ευνοείται από τον Κορονοϊό!

0

Η επανεκλογή ενός τρέχοντος προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι κάτι σύνηθες την τελευταία τριακονταετία. Ήταν 28 χρόνια πριν (1992) όταν ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Ουίλιαμ Μπους ο πρεσβύτερος, έχανε από τον Μπιλ Κλίντον, περιοριζόμενος στη μία θητεία. Κάτι τέτοιο θέλει να αποφύγει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε την έκπληξη το 2016 και επικράτησε της γυναίκας του Κλίντον, Χίλαρι. Φέτος, οι υποψήφιοι για τον θρόνο αναμένεται να παίξουν σκληρό… πόκερ!

Τότε, το 2016, ήταν πέντε πολιτείες που είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο. Παρότι οι Δημοκρατικοί είχαν στο σύνολο περισσότερους ψήφους, οι ήττες τους σε Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν στέρησαν από την Κλίντον το δικαίωμα να εκλεγεί πρόεδρος. Να γίνει η πρώτη στην ιστορία των Η. Π. Α.

Η ανανέωση της θητείας του Τραμπ

Ο Τραμπ, με απόδοση 1,95, παραμένει το πρώτο φαβορί για τη νίκη στις εκλογές του 2020, όμως είναι φανερά αποδυναμωμένος. Η προηγούμενη τετραετία ήταν γεμάτη συγκρούσεις για τον PotUS και πολλές διασημότητες από το χώρο του αθλητισμού έχουν καταφερθεί με επικριτικό τρόπο στις πολιτικές του. Οι σούπερ σταρ του ΝΒΑ, ΛεΜπρον Τζέιμς και Στίφεν Κάρι, με τον Τραμπ να χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ χαζό τον «βασιλιά» έχουν πει λίγα μπροστά σε αυτά που έχουν τονίσει δύο προπονητές. Ο τεχνικός του δεύτερου Στιβ Κερ και φυσικά ο άνθρωπος που βρίσκεται στην άκρη του πάγκου των Σαν Αντόνιο Σπερς, αλλά και της εθνικής ομάδας μπάσκετ των Η. Π. Α. Γκρεγκ Πόποβιτς. Και η λίστα δεν τελειώνει εκεί με τους Κόλιν Καπέρνικ, Μαρσόν Λιντς, Τόρει Σμιθ να είναι από τα πιο εκλεκτά μέλη αυτής. Άλλωστε, προσφάτως, οι περισσότερες από τις μισές ομάδες που κατέκτησαν ένα μεγάλο τίτλο στην Αμερική δεν έκαναν την παραδοσιακή επίσκεψη στο Λευκό Οίκο ή άλλες πήγαν χωρίς τους σούπερ σταρ τους. Όπως οι Πάτριοτς, οι Κάπιταλς ή οι Ρεντ Σοξ.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός του. Η κρίση του κορονοϊού έχει τη δυνατότητα να δώσει στον Αμερικανό πρόεδρο μία απρόσμενη ώθηση. Σε περιόδους κρίσεις (είτε υπαρκτών, είτε δημιουργημένων, παραδείγματος χάρη πόλεμοι) οι κάτοικοι των Η. Π. Α. στρέφονται προς τη σταθερότητα την οποία προσφέρει ο ήδη υπάρχων πρόεδρος.

Ο γρίφος των Δημοκρατικών

Ο βασικός αντίπαλος του Τραμπ θα προκύψει από τους Δημοκρατικούς. Στις προηγούμενες εκλογές η οσμή σκανδάλου στην επικράτηση της Κλίντον επί του Μπέρνι Σάντερς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική ήττα τους από τους Ρεπουμπλικάνους. Τόσο η Κλίντον, όσο και ο Σάντερς συγκεντρώνουν παρόμοιες πιθανότητες με βάση τις αποδόσεις των bookmakers, για να βρεθούν στο ανώτατο αξίωμα. Στο 35,00 η Χίλαρι, στο 40,00 ο Μπέρνι. Βέβαια, τον πρώτο λόγο για να έρθει αντιμέτωπος με τον Τραμπ έχει ο Τζο Μπάιντεν, ο αντιπρόεδρος του Μπάρακ Ομπάμα. Έστω κι αν ακόμα ο πρώην πρόεδρος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς στο κάδρο των υποψηφίων είναι και η γυναίκα του Μισέλ (125,00), ο Μπάιντεν δείχνει να έχει το προβάδισμα για λάβει το χρίσμα στους Δημοκρατικούς. Κάτι που προσφέρεται στο πολύ χαμηλό 1,03. Εκτός αυτών μία άλλη επιλογή προβάλλει στο πρόσωπο του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, που δίνεται στο 50,00. Πάντως, με βάση τα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής, ο Τραμπ, ο Μπάιντεν και ο Σάντερς, με αυτή τη σειρά, μοιάζουν να είναι στην κούρσα, αφού οι υπόλοιποι δεν έχουν κάνει ξεκάθαρες τις θέσεις τους.

Άλλες επιλογές

Πέραν του επόμενου προέδρου μπορεί να βρει κάποιος το κόμμα που θα νικήσει. Στο 1,85 είναι οι Ρεπουμπλικάνοι και στο 1,95 οι Δημοκρατικοί, αποδόσεις που ενδέχεται να αλλάξουν όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό και όταν φυσικά αναδειχθεί ο υποψήφιος των δεύτερων.

Επίσης, οι ψήφοι, παρότι έχουν δευτερεύοντα ρόλο, μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες στο στοίχημα. Ανεξαρτήτως του νικητή, λοιπόν, οι Δημοκρατικοί είναι πιθανότερο -βάσει αποδόσεων- να έχουν περισσότερους (1,33) έναντι των Ρεπουμπλικάνων (3,10).

Τέλος, το ενδεχόμενο να μη διεξαχθούν, για οποιονδήποτε λόγο, οι Προεδρικές Εκλογές στις 3 Νοεμβρίου του 2020 πληρώνει 4,20 και το αντίθετο 1,20. Σε ένα ρευστό περιβάλλον, υπάρχει και αυτή η επιλογή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ