ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Άλλους χάρτες έδειχνε τον Ιούλιο και άλλους (μεγαλύτερους) δείχνει τώρα

0

Ο μαξιμαλισμός των τουρκικών διεκδικήσεων και ο καιροσκοπισμός της Άγκυρας αποδεικνύεται στην πράξη, όταν έμπειροι Τούρκοι διπλωμάτες εμφανίζονται ξαφνικά να επεκτείνουν τα «σύνορα της καρδιάς τους» κατά μερικές εκατοντάδες ναυτικά μίλια μέσα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων

«Scripta manent» («τα γραπτά μένουν»), όπως λένε οι Λατίνοι. Και είναι ακριβώς αυτά τα scripta/γραπτά, τα οποία έρχονται ενίοτε (ακόμη και υπό μορφή αναρτήσεων στα social media) να… εκθέσουν τον εκάστοτε γράφοντα όταν εκείνος… αυτοδιαψεύδεται ή αυθαιρετεί.

Ιδιαίτερα ενεργός στο χώρο των social media, ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης πρέσβης Τσαγάταϊ Ερτζιγές (σήμερα αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών) δημοσίευσε σήμερα (02 Δεκεμβρίου 2019) στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έναν χάρτη με «τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφακοκρηπίδας/ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως ο ίδιος αναφέρει. Κοιτώντας την επίμαχη γραφική παράσταση, βλέπει κανείς… χαρτογραφημένο εκείνο το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, κοινά σύνορα τα οποία μάλιστα «γλείφουν» τα ανατολικά και νοτιοανατολικά παράλια της Κρήτης.

Περιέργως πως όμως, ο ίδιος Τούρκος διπλωμάτης έως και μόλις πριν ολίγους μήνες τοποθετούσε το δυτικό άκρο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όχι νοτίως της Κρήτης αλλά… νοτίως της Ρόδου, αρκετά ανατολικότερα δηλαδή, πιστός στη μέχρι πρότινος πάγια τουρκική αναφορά στον 28ο μεσημβρινό ως δυτικό άκρο των τουρκικών οριοθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Για το λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά σε tweet που εκείνος είχε αναρτήσει στο λογαριασμό του στις 29 Ιουλίου του 2019 αλλά και στις 26 Ιουνίου του 2019.

Ο μαξιμαλισμός των τουρκικών διεκδικήσεων και ο καιροσκοπισμός της Άγκυρας αποδεικνύεται στην πράξη, όταν έμπειροι Τούρκοι διπλωμάτες εμφανίζονται ξαφνικά να επεκτείνουν τα «σύνορα της καρδιάς τους» κατά μερικές εκατοντάδες ναυτικά μίλια μέσα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ