ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ποινική έρευνα για την πιστοποίηση των μοιραίων Boeing ξεκινά εισαγγελέας της Ουάσινγκτον

0

Νέα τροπή, τόσο για τη Boeing όσο και για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), λαμβάνει η υπόθεση των δυο αεροπορικών τραγωδιών, της Ethiopian Airlines και της Lion Air, με το Boeing 737 MΑΧ 8.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), στην υπόθεση παρενέβη εισαγγελέας της Ουάσινγκτον ο οποίος ξεκίνησε ποινική έρευνα -κάτι εξαιρετικά σπάνιο στις ΗΠΑ για αεροπορικά δυστυχήματα- για τη διαδικασία αδειοδότησης τόσο των δυο μοιραίων αεροσκαφών (Ethiopian και Lion Air), όσο και, ευρύτερα, για την πιστοποίηση του μοιραίου μοντέλου της Boeing, 737 MAX.

Κατά την ίδια πηγή, έχει ήδη δοθεί κλήτευση σε ένα άτομο που φέρεται ότι είχε κομβικό ρόλο στην πιστοποίηση του 737 MAX 8, της Ethiopian Airlines, η συντριβή του οποίου έφερε των θάνατο 157 ανθρώπων.

Με την κλήτευση ζητούνται πολύ συγκεκριμένα έγγραφα που σχετίζονται με το 737 MAX της Ethiopian Airlines που «πρωταγωνίστησε» στην τραγωδία στην Αιθιοπία.

«Πρόκειται για μια τελείως νέα τροπή» δήλωσε στο AFP ο Σκοτ Χάμιλτον, διευθυντής της Leeham Company, μια συμβουλευτική εταιρεία πληροφοριών σε θέματα αεροπλοΐας.

Οπως υποστήριξε, η μόνη φορά που είχε κινηθεί ξανά ποινική διαδικασία για αεροπορικό δυστύχημα ήταν το 1996, με τη συντριβή ενός αεροσκάφους της ValuJet, στην οποία έχασαν τις ζωές τους 110 άνθρωποι.

«Αντίθετα με τη Γαλλία, όπου οι ποινικές έρευνες για αεροπορικά ατυχήματα είναι συνηθισμένες, είναι πολύ, μα πολύ σπάνιο στις ΗΠΑ» προσέθεσε ο Χάμιλτον.

Στο «μικροσκόπιο» και η FAA

Ενα ξεχωριστό σκέλος στην έρευνα που ξεκινά θα είναι η πιστοποίηση του μοντέλου 737 MAX από την FAA (Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ), όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal.

Η συγκεκριμένη έρευνα θα εστιάσει στο MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), ένα σύστημα που ορίζει τη συμπεριφορά του αεροσκάφους και διαδραμάτισε καίριο ρόλο στο δυστύχημα της Lion Air.

Καθώς, ήδη, τα στοιχεία από τα μαύρα κουτιά του Boeing της Ethiopian Airlines φανερώνουν «σαφείς ομοιότητες» με την αεροπορική τραγωδία της Lion Air, η εισαγγελία αναμένεται να συσχετίσει τις δυο υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πόρισμα για την τραγωδία στην Αιθιοπία θα εκδοθεί περί τα μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα με το AFP, η FAA αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, υποστηρίζοντας ότι η πιστοποίηση για το 737 MAX δόθηκε βάσει των ισχυόντων πρωτοκόλλων.

Υπό πίεση η Boeing, ανακοινώνει βελτιώσεις

Τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing Ντένις Μίλενμπεργκ επιχείρησε να καθησυχάσει τους πελάτες και τους επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών για την ασφάλεια των αεροσκαφών της εταιρείας μέσα από ένα video που «ανέβασε».

«Η ασφάλεια βρίσκεται στον πυρήνα της Boeing» τόνιζε μεταξύ άλλων ανακοινώνοντας πως ετοιμάζει μια αναβάθμιση λογισμικού (update) για τα Boeing 737 MAX, καθώς και ένα νέο κύκλο εκπαίδευσης για τους πιλότους που «πετούν» τα 737 MAX.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ