ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός: To ΙSIS έχει μαζέψει τεράστια ποσά για νέες μεγάλες επιθέσεις

0

Τεράστια ποσά που θα χρηματοδοτήσουν ένα νέο κύμα επιθέσεων ανά την υφήλιο, έχει συγκεντρώσει και κρύψει επιμελώς το «Ισλαμικό Κράτος», όπως προειδοποιεί νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Περιουσιακά στοιχεία του ISIS «βρίσκονται μακριά από κοινή θέα με τη στρατηγική πρόθεση εστιασμένη σε επιθέσεις ευρείας κλίμακας μόλις το επιτρέψουν οι περιστάσεις», αναφέρεται στο κείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει πλέον ηττηθεί, τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι ο ISIS διαθέτει έως και 18.000 βαριά οπλισμένους, σκληροπυρηνικούς μαχητές μόνον σε Συρία και Ιράκ.

Κουρδικές πολιτοφυλακές υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ εξαπέλυσαν χθες νέα επίθεση κατά του τελευταίου τμήματος που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στην ανατολική Συρία, αλλά την προέλασή τους επιβραδύνουν οι νάρκες, πυρά ελεύθερων σκοπευτών και οι ανθρώπινες ασπίδες που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές εξτρεμιστές. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το «χαλιφάτο» έχει χάσει το 99,5% των εδαφών που ήλεγχε και έχει συρρικνωθεί σε μια έκταση μικρότερη των πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων, αλλά κάτοικοι της περιοχής προειδοποιούν ότι πυρήνες του ISIS στη Συρία και το Ιράκ ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, ηγετικά στελέχη των τζιχαντιστών διέταξαν τη μεταφορά τεράστιων κεφαλαίων την περίοδο που βρίσκονταν υπό πολιορκία η Μοσούλη στο Ιράκ και η Ράκα στη Συρία. Επισημαίνει ακόμη ότι πολλά από τα χρήματα αυτά κρύβονται στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά κάποια από τα κεφάλαια «πέρασαν λαθραία σε γειτονικά κράτη», ενώ πολλά ακόμη επενδύονται σε νόμιμες επιχειρήσεις.

Το πόρισμα αναφέρει ακόμη ότι ο ηγέτης του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι κατά πάσα πιθανότητα ζωντανός, παρά τους κατά καιρούς ισχυρισμούς ότι έχει σκοτωθεί.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, Βλαντίμιρ Βορόνκοφ, προειδοποίησε ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η απειλή του ISIS έχει πολλαπλασιαστεί λόγω των μαχητών που επέστρεψαν στις χώρες προέλευσής τους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν χιλιάδες τζιχαντιστές διάσπαρτοι σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που δεν κατάφεραν να πάνε στη Συρία και το Ιράκ και είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ