ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν χτίζει τζαμί πάνω στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ

0

Λίγα μόνο μέτρα από την πολύβουη λεωφόρο Istiklal, τα έργα προχωρούν με ραγδαίους ρυθμούς για την ανέγερση τζαμιού πάνω στην διάσημη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών, το τζαμί βρίσκεται σχεδόν σε φάση ολοκλήρωσης ενώ η κατασκευή των μιναρέδων είναι εμφανής. Ενα πάρκινγκ κάτω από τζαμί θα μπορεί να χωρέσει ως 180 αυτοκίνητα. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει επίσης μια αίθουσα διαλέξεων.

Το τζαμί χτίζεται σε έκταση 1.482 μέτρων και το ύψος του θα ανέρχεται στα 30 μέτρα, ήτοι τόσο ψηλό όσο και οι δύο ιστορικές εκκλησίες της πλατείας.

Το εν λόγω τζαμί είναι το πρώτο που κατασκευάζεται στην πλατεία Ταξίμ και βρίσκεται λίγα βήματα από την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία Αγία Τριάδα, από την συρο-ορθόδοξη εκκλησία Meryem Ana και από την καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. «Είναι ένα σύμβολο της καταπληκτικής ανοχής αυτής της πόλης» δήλωσε ο πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Kadir Topbaş. «Είναι σημαντικό ότι κανείς πια δεν θα είναι αναγκασμένος να προσεύχεται στο δρόμο», πρόσθεσε. «Εχουμε στην Κωνσταντινούπολη συναγωγές, τζαμιά και εκκλησίες δίπλα δίπλα, αυτή η πόλη ήταν πάντα μια πόλη ειρήνης και οι διαφορές θεωρούνται πλούτος», είπε.

Η κατασκευή τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ καταγγέλλεται από του αντιπάλους του Ερντογάν ως σύμβολο έντονης ισλαμοποίησης της Τουρκίας. Η πλατεία Ταξίμ είναι ένα ύψιστο σύμβολο διαμαρτυρίας στην Τουρκία και έγινε σύμβολο στις διαδηλώσεις του 2013.

Από την στιγμή που ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία το 2002, δεκάδες τζαμιά κατασκευάστηκαν στην Τουρκία. Οι αρχές ισχυρίζονται ότι απαντούν έτσι στις ανάγκες του πληθυσμού της Τουρκίας.

Και ενώ τα έργα προχωρούν με πρωτοφανή ταχύτητα, η διαδικασία πριν την έναρξη της κατασκευής ήταν πολύ αργή. Η κατασκευή ενός τεμένους πάνω σε αυτή την εμβληματική πλατεία της Κωνσταντινούπολης ετέθη σε αμφισβήτιση. Το 1983 είχε παρουσιαστεί μια παρόμοια πρόταση αλλά το Συμβούλιο του Κράτους είχε κρίνει ότι η κατασκευή τζαμιού, εμπορικών κέντρων και πάρκινγκ στην πλατεία Ταξίμ αντιτίθεται στο κοινό καλό.

Ας σημειωθεί, ότι από την άλλη πλευρά της πλατείας Ταξίμ έχουν ξεκινήσει και τα έργα κατασκευής μιας μεγάλης Όπερας, η οποία θα αντικαταστήσει το παλιό Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ