ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα εμπλοκή στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου με ευθύνες των δύο Ρυθμιστών

0

Νέα εμπλοκή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου «Great Sea Interconnector» σημειώνεται με τις ευθύνες, όπως αναφέρουν πληροφορίες να βαραίνουν τις Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών.

Το στρατηγικής σημασίας έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου και την άρση της ενεργειακής της απομόνωσης μετά την πολύμηνη περιπέτεια που πέρασε, όταν ο προηγούμενος φορέας διαχείρισης EuroAsia δεν κατάφερε να το τρέξει, έχει μπροστά του άλλο ένα εμπόδιο.

Οι Ρυθμιστικές Αρχές

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου, έχουν καθυστερήσει να εγκρίνουν τη μεταφορά του έργου στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Αν και φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης από τον Οκτώβριο του 2023 είναι ο ΑΔΜΗΕ, μετά την ανάληψη του έργου και τη μεταφορά όλων των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε. στον Διαχειριστή, εντούτοις έξι μήνες μετά και οι Ρυθμιστικές Αρχές δεν έχουν εγκρίνει την μεταβίβαση του.

Επί της ουσίας η Ρυθμιστές έχουν καθυστερήσει την επίσημη μεταφορά του έργου, την οριστικοποίηση της μεθοδολογίας εσόδων και των αμοιβών του.

Η NEXANS

Για την καθυστέρηση αυτή, φέρεται να έχει εκδηλώσει έντονη ανησυχία και ο πολυεθνικός όμιλος στην κατασκευή καλωδίων, η NEXANS.

Πρόκειται για τον όμιλο που έχει αναλάβει την κατασκευή και ανάπτυξη της καλωδιακής σύνδεσης από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.

Πληροφορίες θέλουν τη NEXANS με επιστολή της προς τους δύο Ρυθμιστές αλλά και στους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών να εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την καθυστέρηση στη μεταφορά του έργου στον ΑΔΜΗΕ.

Και ο λόγος για τον οποίο, όπως λέγεται απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τους Ρυθμιστές και τους δύο υπουργούς, είναι πως με την καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της μεθοδολογίας των εσόδων, η NEXANS δεν θα μπορεί να εισπράξει τις πληρωμές για την εκτέλεση του έργου.

Αν υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση ή εμπλοκής διαρκείας στη μεταβίβαση του έργου από τον EuroAsia στον ΑΔΜΗΕ, τότε είναι πιθανόν το έργο να αντιμετωπίσει σημαντικές καθυστερήσεις αλλά και η NEXANS να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, αναφέρουν πηγές.

Η χρηματοδότηση από την Ευρ. Επιτροπή

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές επιδιώκει να απεμπλέξει την περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου από την Ευρ. Επιτροπή.

Προς την κατεύθυνση αυτή ετοιμάζεται νέο τεχνικό πλάνο του έργου για το ξεκλείδωμα της χρηματοδότησης.

ot.gr

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ