ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Τα χρονοδιάγραμμα, οι διαδικασίες και τα νέα τεχνάσματα Κασιδιάρη πριν τις κάλπες του Ιουνίου

0

Αν και η νέα προσφυγή στις κάλπες, στη συνείδηση ψηφοφόρων και πολιτικών κομμάτων μπορεί να καταγράφεται ως «συνέχεια» της 21ης Μαίου, ωστόσο αποτελεί νέα εκλογική διαδικασία η οποία ακολουθεί όλες τις νομοθετικές προβλέψεις και διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και τη «βάσανο» της έγκρισης των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο.

Ειδικότερα, μετά τη διάλυση της Βουλής και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου άρχισαν να «τρέχουν» και οι σχετικές προθεσμίες. Και παράλληλα ο Άρειος Πάγος θα κληθεί εκ νέου να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο, «ακυρώνοντας» τεχνάσματα υποψηφίων, όπως του Ηλία Κασιδιάρη, προκειμένου να βρουν τρόπο να εμπλακούν στην εκλογική διαδικασία.

Έτσι λοιπόν, το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Ιουνίου τα κόμματα πρέπει να υποβάλουν δήλωση στον Άρειο Πάγο για το έμβλημα και το όνομα, τα οποία στη συνέχεια αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Εντός της επομένης, 3 Ιουνίου, μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Μέχρι της 4 Ιουνίου στις 12 το βράδυ θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση επί της προσφυγής από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Η 5η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των συνδυασμών των κομμάτων. Δηλαδή, όπως συνέβη για πρώτη φορά στις εκλογές της 21ης Μαΐου, έτσι και τώρα τα κόμματα ή οι συνασπισµοί συνεργαζόµενων κοµµάτων αφού θα έχουν λάβει ειδικό όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων θα πρέπει εντός επτά ηµερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου να καταρτίσουν και να υποβάλλουν τους συνδυασµούς τους.

Στη συνέχεια, καθώς το σύστηµα πλέον είναι αµιγώς ψηφιακό, κάθε υποψήφιος βουλευτής επικυρώνει την αίτηση-δήλωση υποψηφιότητάς του µέσω της πύλης υποψηφιοτήτων, κάνοντας χρήση του προσωπικού του κωδικού πρόσβασης στις εφαρµογές της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων.

Η ώρα της κρίσης ωστόσο είναι η 8η Ιουνίου, οπότε και το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα προβεί στην ανακήρυξη κομμάτων, συνδυασμών και ανεξάρτητων υποψηφίων. Θα κρίνει δηλαδή από μηδενική βάση ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Τα τεχνάσματα Κασιδιάρη

Αγκάθι και πάλι τα νέα «κόλπα» που απεργάζεται ο καταδικασμένος για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος δήλωσε ότι θα κατέβει ως «ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών µε τον συνασπισµό Ανεξαρτήτων Υποψηφίων υπό την επωνυμία Έλληνες».

Υπενθυμίζεται ότι μία πρώτη απάντηση έχει δώσει ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος. Μετά τη δήλωση του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη πως θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος στην Α’ Αθηνών με τον συνασπισμό Ανεξάρτητων Υποψηφίων υπό την επωνυμία Έλληνες, ο κ. Αλιβιζάτος διευκρινίζει ότι «δεν νοείται συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται, στην πραγματικότητα για πολιτικό κόμμα. Είναι μια προφανής προσπάθεια να καταστρατηγηθούν οι απαγορευτικές ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη δήλωση Κασιδιάρη, ο κ. Αλιβιζάτος απάντησε: «Δεν νοείται συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται, στην πραγματικότητα για πολιτικό κόμμα. Είναι μια προφανής προσπάθεια να καταστρατηγηθούν οι απαγορευτικές ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου».

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ