ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΓ υπ. Παιδείας για χτύπημα χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων: Επίθεση εναντίον της Εκπαίδευσης, δεν θα τους περάσει

0

Για τη νέα κυβερνοεπίθεση που εξαπέλυσαν άγνωστοι κατά της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.

Ερωτηθείς σχετικά για το χθεσινό συμβάν αλλά και το σημερινό περιστατικό, ο κ. Κόπτσης είπε: « Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της Εκπαίδευσης. Νιώθω πληγωμένος βαθύτατα από τις ενέργειες κάποιων οι οποίοι επιβουλεύονται τέτοιες δύσκολες στιγμές και αγωνιώδεις στιγμές για τους μαθητές μας. Τη χαρακτηρίζω εν πλήρει γνώση αήθη επίθεση. Το λέω αυτό γιατί το σύστημα λειτουργούσε κανονικότατα από την Τρίτη που ξεκίνησαν οι προαγωγικές και απολυτήριες. Και χθες το πρωί δεχθήκαμε μια επίθεση μεγατόνων. Σκεφτείτε, δεν υπήρξε πρόσβαση στο σύστημα ή και παραβίαση συστήματος. Υπήρχε ροή προσβασιμότητας. Δηλαδή στήθηκε ένα τείχος απέναντι στην Τράπεζα Θεμάτων με 280.000 συνδέσεις εικονικές, ψεύτικες στο δευτερόλεπτο. Αυτό συνεχίστηκε επί ώρες».

Όπως εξήγησε, «επειδή εμείς είχαμε δικλίδες ασφαλείας και είχαμε μια συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας πολύ γρήγορα, σε απίστευτο χρόνο, αποκαταστήσαμε το θέμα και συνέχιζαν επί ώρες μετά να γίνονται αυτές οι επιθέσεις. Πρέπει να σας πω ότι ήμασταν ανά τέταρτο τουλάχιστον με όλα τα στελέχη μας σε διαρκή επικοινωνία και τους καθοδηγούσαμε. Και δεν είναι τυχαίο ότι το κράτος λειτούργησε άψογα γιατί το 90% των μαθητών υποβλήθηκε σε αυτές τις εξετάσεις».

«Δεν θα τους περάσει»

Όσον αφορά στη σημερινή, νέα επίθεση, τόνισε: «Ενώ όλη τη νύχτα ήμασταν πάνω στο θέμα και οι τεχνικοί μας χωρίς στιγμή ύπνου και δεν είχε γίνει τίποτα, είχαμε μια μεγαλύτερη επίθεση. Δεν θα τους περάσει. Το κράτος είναι εδώ και θα υποστηρίζει τους μαθητές μας. Δεν θα τους περάσει. Το λέω με κεφαλαία γράμματα. Υπήρχε μια επίθεση όχι μόνο στο σύστημα χθες, αλλά σε όλα τα παράπλευρα συστήματα, ακόμη και στο WiFi στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με σκοπό να μην μπορούν οι καθηγητές να μπαίνουν. Αυτή η στιγμή αποκαταστάθηκε. Πιθανόν πολλά σχολεία μπήκανε».

Ο κ. Κόπτσης εξήγησε ότι πάνω από 1.000 σχολεία έχουν μπει ήδη τώρα και παίρνουν θέματα, αλλά κάποια λίγα μπορεί να έχουν κάποιες καθυστερήσεις:

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη ροή. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά θα υποβληθούν σε αυτές τις εξετάσεις και πρέπει να πω ότι είμαστε εντός χρονικών πλαισίων. Αυτό που είχαμε ορίσει ήταν ότι σήμερα τελειώνουν οι εξετάσεις, άσχετα αν κάποια σχολεία τελείωσαν νωρίτερα και αύριο βγαίνουν τα αποτελέσματα».

Όσον αφορά στα σχολεία της Α' και Β' Λυκείου, τα οποία δεν κατάφεραν να δώσουν χθες, εξήγησε ότι η προθεσμία είναι μέχρι τις 15 Ιουνίου να δώσουν εξετάσεις. «Υπάρχει το περιθώριο το προβλεπόμενο και το κάθε σχολείο κανονίζει την ημερομηνία στην οποία θα γίνουν αυτές οι εξετάσεις της Α' και Β' λυκείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κανένας κίνδυνος για τις Πανελλήνιες»

Σχετικά με τις Πανελλήνιες, είπε ότι σήμερα θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις όλων των μαθητών της Γ' Λυκείου, οπότε τα παιδιά θα πάνε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα στις εξετάσεις την Πέμπτη τα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή τα ΓΕΛ. Θα ξεκινήσουν κανονικά, παρά την απίστευτη πρωτόγνωρη επίθεση που δέχτηκαν. Εμφανίστηκε δε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο να συμβεί παρόμοια επίθεση κατά τις Πανελλήνιες και σημείωσε: «Παίρνουμε τα μέτρα μας. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Θα είναι ασφαλείς οι μαθητές, να είναι σίγουροι».

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ