ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Πρωθυπουργός ορκίζεται ο Σαρμάς - Ποια είναι η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές

0

 Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ορκωμοσία του νέου υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Ο Ιωάννης Σαρμάς αναμένεται να λάβει επισήμως το χρίσμα στις 4 το απόγευμα, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στο σχηματισμό κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις νέες εκλογές.

Τα φώτα πλέον είναι στραμμένα στα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν στο έργο που καλείται να αναλάβει.

Αν και η τελική επιλογή ανήκει στον ίδιο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τα επικρατέστερα ονόματα έχουν ήδη κυκλοφορήσει, χωρίς βέβαια να αποκλείονται εκπλήξεις και αλλαγές.

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, ενώ στο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός εν αποστρατεία.

Για το υπουργείο Εξωτερικών προορίζεται ο Πρέσβης και έμπερος διπλωμάτης, Βασίλης Κασκαρέλης, ενώ ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης είναι πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Χρήστος Κίττας, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ξαναυπηρετήσει σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, το 2012 όταν είχε αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να περάσει στην Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η οποία φέρεται να έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση.

Ο Ιωάννης Σαρμάς, αφού ολοκληρώσει τη θητεία του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023 θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός στην Ελλάδα ήταν το 2012 ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, ύστερα από εντολή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, αφού οι εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο εκείνης της χρονιάς δεν έδωσαν ισχυρή πλειοψηφία σε κανένα κόμμα.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ