ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Μαξίμου: Επιχείρηση «επιστροφή των αναποφάσιστων» - Πρώτα άμυνα και μετά αλλαγή ατζέντας

0

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για ανάκτηση των απωλειών που καταγράφει σε όλες τις δημοσκοπήσεις λόγω του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη και της λαϊκής οργής που έχει κατακλύσει την ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα να αποσυσπειρώνει το κυβερνών κόμμα, χωρίς οι άλλοι πολιτικοί φορείς της αντιπολίτευσης να αποκομίζουν κέρδη.

Σε Μέγαρο Μαξίμου και οδό Πειραιώς καταγράφεται η έντονη τάση αποδοκιμασίας ολόκληρου του πολιτικού συστήματος και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί σε όλους, κυρίως όμως στη Νέα Δημοκρατία, λόγω του ότι είναι το κόμμα που κυβερνά τα τελευταία τέσσερα χρόνια κι ως εκ τούτου φέρει το βασικό μερίδιο ευθύνης.

Είναι ενδιαφέρον το ότι τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν μιλούν για «απώλειες» αλλά για «αποσυσπείρωση», κάτι που δείχνει πως θεωρούν εφικτό -όχι εύκολο, σε κάθε περίπτωση- στόχο την «επανασυσπείρωση» γύρω από τα διακυβεύματα που θα προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του προς το εκλογικό σώμα στο δρόμο προς τις εκλογές της απλής αναλογικής.

Πρώτα «άμυνα»

Αρχικά, οι κυβερνώντες θα «παίξουν άμυνα», δηλαδή θα επιχειρήσουν να κερδίσουν τη μάχη πείθοντας του πολίτες ότι οι ευθύνες για το δυστύχημα είναι διαχρονικές, ότι δηλαδή διαχέονται και στα άλλα κόμματα, όπως προσπάθησε να δείξει ο μεταβατικός υπουργός Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την εβδομάδα που τελειώνει, κι όπως θα κάνουν αύριο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου -εκτός του κ. Γεραπετρίτη- οι δύο πρώην υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Κώστας Καραμανλής, που θα παραστούν μαζί με τον επίσης πρώην υπουργό Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη.
 

Στη ΝΔ θεωρούν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega, ουσιαστικά «άδειασε» τον κ. Σπίρτζη, όταν παραδέχθηκε (σε αντίθεση με τον υπουργό του) ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες που αναλογούν στη δική του περίοδο διακυβέρνησης.

Αλλαγή ατζέντας

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την σταδιακή αλλαγή της ατζέντας που επικρατεί στον δημόσιο διάλογο. Ηδη ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε «ρελάνς» διαβεβαιώνοντας δημόσια ότι «το νερό ήταν και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό», σε μια προσπάθεια ακύρωσης της κριτικής που ασκεί η αντιπολίτευση για «ιδιωτικοποίηση του νερού». Το ίδιο θα κάνει και τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εργασίας ανακοίνωσαν το νέο κατώτατο μισθό, ενώ θα ακολουθήσουν νέες παροχές, με πρώτες τα δύο νέα προγράμματα που θα «ανοίξουν» μέσα στον Απρίλιο: Την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους, ηλιακούς και τα «φωτοβολταϊκά στη στέγη». Η κυβέρνηση αναμένει τις συνήθεις κριτικές της αντιπολίτευσης περί «προεκλογικών δώρων», αλλά θεωρεί ότι αυτά δεν πείθουν τους πολίτες.

Ειδικές κατηγορίες

Το τρίτο επίπεδο πολιτικών πρωτοβουλιών της Νέας Δημοκρατίας θα επικεντρώνεται σε ειδικές κατηγορίες του εκλογικού σώματος, στις οποίες η κυβερνώσα παράταξη εκτιμά ότι έχει πολλά περιθώρια αύξησης των μέχρι τώρα επιδόσεών της. Για παράδειγμα, αναθερμαίνεται το σύνθετο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που ενθαρρύνει και στηρίζει τους νέους να εγκαταλείψουν το πατρικό σπίτι και να κάνουν προσπάθεια να μείνουν σε ένα δικό τους (κατά κυριότητα ή με ενοίκιο).

Τέλος, τα επιτελεία του Μαξίμου και της οδού Πειραιώς εντείνουν τις προσπάθειές τους για το καθαρά εκλογικό κομμάτι της προσπάθειάς τους. Τα ψηφοδέλτια ολοκληρώνονται, με μοναδικό -αλλά όχι μικρό…- ερωτηματικό τη συμμετοχή ή όχι, τελικά, του πρώην υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή στο ψηφοδέλτιο των Σερρών, όπου εκλέγεται.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να αφήσει την τελική απόφαση στον ίδιο τον κ. Καραμανλή, καθώς θεωρεί περιττή πολυτέλεια τη δημιουργία ακόμα ενός μετώπου, εσωτερικού αυτή τη φορά. Αλλωστε αποτελεί πεποίθηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας ότι για τη συμμετοχή του ή όχι, κρίνεται από τους πολίτες ο ίδιος ο κ. Καραμανλής κι όχι ο κ. Μητσοτάκης.

Φυσικά αυτή η λίστα κινήσεων και πρωτοβουλιών είναι δυναμική, δηλαδή θα ανανεώνεται, θα εμπλουτίζεται και όπου χρειάζεται θα τροποποιείται στο δρόμο προς τις κάλπες.

imerisia,gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ