ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Τα προεκλογικά αγκάθια του Μαξίμου – Το παρασκήνιο πίσω από τις κλειστές πόρτες

0

Το εκλογικό στρατηγείο της κυβέρνησης έχει ήδη εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και η πολιτική εκστρατεία εν όψει των αναμετρήσεων των προσεχών μηνών έχει αρχίσει να καταστρώνεται. Παρά την αυξημένη επαγρύπνηση ωστόσο (και στον βαθμό κατά τον οποίο οι συμβολισμοί έχουν την αξία τους, κεντρικό πρόσωπο της ομάδας και σύνδεσμος μεταξύ Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς είναι ο υφυπουργός Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς), διαπιστώνονται ορισμένα κρίσιμα κενά, κάποιες «μαύρες τρύπες» στη διαμόρφωση της εκλογικής στρατηγικής της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για αυτές ούτε μαγικές λύσεις υπάρχουν, ούτε προεξοφλημένα αποτελέσματα.

Κάποιες από τις κρίσιμες παραμέτρους έχουν κατά μείζονα λόγο αριθμητική διάσταση, κάποιες άλλες πολιτικο-κοινωνική και πάντως όλες χαρακτηρίζονται από την ίδια σημαντική βαρύτητα, καθώς οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2023 δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αστοχίες και εκλογικές απώλειες, έστω και αν αυτές θα αντιστοιχούν σε ποσοστά τα οποία θα κινούνται στα όρια της υποδιαίρεσης της μονάδας.

Τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, πέραν των προφανών τάσεων οι οποίες καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν, διαψευσθούν ή και αν θα ανατραπούν στην κάλπη, είναι τα εξής:

Οι νέοι ψηφοφόροι

Η ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών. Ηταν το 8,4% του εκλογικού σώματος το 2019 και σε ποσοστό περίπου 30% απείχαν από τις εκλογές, ενώ από εκείνους που ψήφισαν, το 38% είχε επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ και το 30% ΝΔ. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό στις επικείμενες εκλογές είναι η ηλικιακή ομάδα 17-20 ετών, αφενός λόγω της απροσδιόριστης πολιτικής της τοποθέτησης, αφετέρου – και κυρίως – λόγω του μεγέθους της. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο προστίθενται στο εκλογικό σώμα περίπου 100.000 νέοι και νέες που συμπληρώνουν το 17ο έτος ηλικίας. Με βάση αυτό, οι νέοι ψηφοφόροι στις εκλογές του 2023 υπολογίζονται περίπου στις 400.000. Αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5%-7% επί του εκλογικού σώματος, αναλόγως της συνολικής αποχής, και η επιρροή τους μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Πρόκειται για κοινό στο οποίο έχει επιλέξει να απευθυνθεί κατά βασική στρατηγική επιλογή ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είναι πλέον φανερό από την ακραία ρητορική, την καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα και την εν γένει συμπεριφορά του (βλ. την αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, την οποία προανήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα). Υπό αυτές τις συνθήκες, η διαμόρφωση μίας στρατηγικής για την προσέλκυση αυτών των ομάδων είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις για τη ΝΔ.

Η ατζέντα της εκστρατείας

Σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα κοινά και ακροατήρια, τα προτάγματα στην εκστρατεία της ΝΔ είναι μία εξίσου καθοριστική παράμετρος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του διακηρύσσουν ότι δίνουν έμφαση στην οικονομία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Ωστόσο, μένει να φανεί στην κάλπη:

α) Αν το πλήγμα από την ανοιχτή υπόθεση των υποκλοπών και τους χειρισμούς της από την κυβέρνηση θα επηρεάσει και σε ποιον βαθμό τις διαθέσεις των πολιτών ως προς το ζήτημα της σταθερότητας και

β) Αν οι πρόσφατες και συνεχείς αποκαλύψεις για τα φαινόμενα διαφθοράς στην Αστυνομία και τα διάσπαρτα κρούσματα παραβατικότητας, εγκληματικότητας, δράσης συμμοριών κ.λπ., θα επιδράσουν αρνητικά στην αξιολόγηση των πολιτών για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της ασφάλειας εν γένει.

Το μούδιασμα των κεντρώων

Τα ζητήματα της θεσμικής σταθερότητας και της ασφάλειας είναι παράμετροι με καθοριστική επίδραση στο κεντρώο ακροατήριο. Κατά τα όσα φανερώνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να διατηρεί σημαντική επιρροή στο συγκεκριμένο κοινό. Ομως δεν μπορεί να προεξοφληθεί συνολικά η εκλογική του συμπεριφορά, ούτε και η μαζική του προτίμηση στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, στον βαθμό που αυτό συνέβη και καταγράφηκε εκλογικά το 2019.

Δημοσκοπικά αυτή την περίοδο δεν διαπιστώνεται σημαντική μετακίνηση αυτού του εκλογικού ακροατηρίου προς άλλα κόμματα, π.χ. προς το ΠαΣοΚ. Ομως το κρίσιμο στοιχείο της προεκλογικής περιόδου είναι αν η ΝΔ με την εκστρατεία της και τα διλήμματα που θέτει θα κατορθώσει να πείσει το τμήμα εκείνων των «μουδιασμένων» του Κέντρου να την ψηφίσουν και αν θα τους αποτρέψει είτε από μία άλλη επιλογή της τελευταίας στιγμής είτε από το (πιθανότερο) ενδεχόμενο να προτιμήσουν την αποχή.

Οι αμφιταλαντευόμενοι δεξιοί

Ιδιαίτερη βαρύτητα προσδίδεται εν όψει εκλογών και στο τμήμα εκείνο των ψηφοφόρων το οποίο τοποθετείται στα δεξιά της ΝΔ και το οποίο για διαφόρους λόγους (εθνικά θέματα, δυσανεξία στις φιλελεύθερες πολιτικές και τον δικαιωματισμό, κ.ά.) θα μπορούσε να στραφεί και σε άλλες επιλογές. Εν προκειμένω, όχι αναγκαστικά σε φασιστικά ή άλλου τύπου ακραία κόμματα, αλλά είτε στην Ελληνική Λύση, είτε σε σχήματα όπως η Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου – Κρανιδιώτη, κ.ά. Η δημοσκοπική ενίσχυση της Ελληνικής Λύσης είναι μία καταγεγραμμένη τάση και μέχρι στιγμής η ΝΔ δεν έχει δείξει ποιες τακτικές επιλογές και ποια στρατηγική εν όψει εκλογών θα μπορούσε να την ανακόψει.

tovima.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ