ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΕ: Παραπομπή της Ελλάδας για πρόκληση ζημιών στη φύση από ξένα είδη φυτών και ζώων

0

Την παραπομπή της Ελλάδας και ακόμα πέντε κρατών, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε σήμερα Πέμπτη (26/1) η Επιτροπή  επειδή δεν απέτρεψε την πρόκληση ζημιών στη φύση από ξένα είδη φυτών και ζώων (χωροκατακτητικά ξένα είδη).

Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη είναι φυτά και ζώα τα οποία εισάγονται τυχαία ή σκοπίμως σε φυσικό περιβάλλον στο οποίο δεν απαντώνται κανονικά. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν εφάρμοσε διάφορες διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού για την πρόληψη και διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών.

Ο εν λόγω κανονισμός προβλέπει μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Ελλάδα δεν εκπόνησε, δεν εφάρμοσε και δεν κοινοποίησε στην Επιτροπή σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων διαδρομών εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2021 και αιτιολογημένη γνώμη το Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα, καθώς και πέντε ακόμη κράτη-μέλη (Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία) δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις τους και οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα δεν ήταν ικανοποιητικές και επαρκείς. Επομένως, η Επιτροπή παραπέμπει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ