ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Πέτσας για Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα δείχνει το επίπεδο της ανθρωπιάς

0

«Ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα δείχνει το επίπεδο της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Ο αρμόδιος υπουργός μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα ζώα συντροφιάς και αναφερόμενος στον ν. 4830/2021, κάνει λόγο για «το βασικό εργαλείο για να επιτύχουμε έναν διττό στόχο: πρώτον, να διασφαλιστεί η ευζωία όλων των ζώων, και δεύτερον, να περιοριστεί ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων, μέσω ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος υιοθεσίας και μέσω ενός νέου πλαισίου αναπαραγωγής με κανόνες».

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «'Αργος» έχει «προικιστεί» με 40 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου οι δήμοι να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες σχετικές αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει για την διασφάλιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.

Από αυτά, τα 30 εκατ. ευρώ προορίζονται για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση καταφυγίων, τα 5 εκατ. ευρώ για τη στείρωση των αδέσποτων και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού (κατάλληλοι αναγνώστες σήμανσης ζώων συντροφιάς και λοιπού πάγιου εξοπλισμού).

Όπως αναφέρει ο κ. Πέτσας, ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η έκδοση των απαραίτητων κανονιστικών πράξεων (π.χ. ΚΥΑ του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, ΚΥΑ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αδειοδότηση των καταφυγίων, ΚΥΑ με το Υπουργείο Οικονομικών για την πάγια χρηματοδότηση των Δήμων), ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

«Και αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην αυστηροποίηση του πλαισίου ενάντια στην κακοποίηση των ζώων, στην καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (π.χ. Αυτοδιοίκησης, κτηνιάτρων, φιλοζωικών οργανώσεων, ελεγκτικών υπηρεσιών) και στα επιχειρησιακά σχέδια των Δήμων προκειμένου να έχουμε μετρήσιμους δείκτες για την ευζωία των ζώων στην πατρίδα μας», προσθέτει.

Από την πλευρά της η Μάρσα Δημοπούλου, επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχετικού κανονιστικού πλαισίου, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Η Παγκόσμια ημέρα των ζώων είναι μία ημέρα που μας υπενθυμίζει ότι στον πλανήτη υπάρχουν και τα μη ανθρώπινα όντα τα οποία αποτελούν φορείς δικαιωμάτων και αξίζουν το σεβασμό μας. Είναι μια ημέρα που μας υπενθυμίζει ότι κάθε ζωντανός οργανισμός που ζει και αναπνέει έχει σημαντική θέση στο κύκλο της ζωής. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ζώων, η προστασία της ευζωίας τους και η εξάλειψη της κακοποίησης τους αποτελούν στοιχεία πολιτισμού για μία χώρα». Ταυτόχρονα, η κα Δημοπούλου σημειώνει ότι «οφείλουμε ως χώρα να τηρούμε απαρέγκλιτα τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζονται οι 5 ελευθερίες των ζώων, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο των σεβασμό της ύπαρξης κάθε είδους του ζωικού βασιλείου».

Οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων είναι από την πείνα και τη δίψα, από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία, καθώς και ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ