ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Ερντογάν: Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα

0

Αποφασιστική απάντηση ετοιμάζει η Ελλάδα στη χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τη χώρα μας ότι πνίγει πρόσφυγες στο Αιγαίο, δηλαδή για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

«Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εμείς κινούμαστε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο» και πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενδυναμώσει τις συμμαχίες της, ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας πως «θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει οικονομική ύφεση».

Αν και τα βλέμματα είναι στραμμένα στη δεξίωση που θα παραθέσει απόψε (02:00 ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους ηγέτες που μετέχουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και στην οποία θα παραβρεθούν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος κατά των συκοφαντιών του Τούρκου προέδρου.

Ο πρωθυπουργός στις επαφές που έχει σήμερα με ξένους ηγέτες αφενός εξηγεί με στοιχεία τα fake news του Ερντογάν, αφετέρου ενημερώνει για τις καθημερινές απειλές του για εισβολή στα νησιά του Αιγαίου.

Ήδη στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ομόλογό του για την ακραία επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της που αμφισβητούν ελληνική κυριαρχία, υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύουν την σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ και τον ενημέρωσε για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τους κινδύνους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Εκτός της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων μέσω των διμερών επαφών, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να απαντήσει στον Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσει αυστηρή γλώσσα, καθώς και στοιχεία για να καταδείξει τη χυδαιότητα της τουρκικής προπαγάνδας.

«Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει σημείο προς σημείο στα αδιανόητα ψεύδη της Άγκυρας, ενώ θα τονίσει πως εργαλειοποιεί συστηματικά το μεταναστευτικό και προκαλεί μια αχρείαστη ένταση σε μια ήδη ταραγμένη περίοδο.

Παράλληλα, θα καταγγείλλει τις απαράδεκτες αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας και θα επισημάνει ότι οι θέσεις της Ελλάδας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, καθώς και ότι η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος.

Διπλωματικές κινήσεις Δένδια

Την ίδια ώρα, σε έναν παράλληλο διπλωματικό πυρετό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει στη Νέα Υόρκη τους ομολόγους του για την προπαγάνδα της Τουρκίας.

Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ηχηρή απάντηση άμεσα μετά την εμφάνιση του Ταγίπ Ερντογάν στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου κράδαινε τη φωτογραφία με τα δύο νεκρά προσφυγόπουλα για να καταγγείλει την Ελλάδα ότι «έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων».

«Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες. Η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus beli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Ν. Δένδιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι «αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στο χώρο της λογικής».

Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές. «Καταρχήν, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί» υπογράμμισε.

Ο Νίκος Δένδιας έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις καθημερινές πολεμικές απειλές της Άγκυρας εις βάρος της Ελλάδας, παραλληλίζοντας τον Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο, κατά την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Νέα Υόρκη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 03:00 ώρα Ελλάδας, με αντικείμενο τις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν και την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Τη Σύνοδο συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία αλλά και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι στο διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε τη Δύση με τη χρήση πυρηνικών όπλων, τονίζοντας: «Δεν μπλοφάρω».

 

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ