ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Στα σκαριά η αναβάθμιση 38 F-16 Block 50

0

Ζήτημα λίγων ημερών αποτελεί η αποστολή από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) της επιστολής αιτήματος (Letter of Request) στις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).

Το γεγονός αυτό οδηγεί στην επίλυση μιας ακόμη εκκρεμότητας στην πορεία εκσυγχρονισμού της Π.Α. και τη μετατροπή της σε μία από τις πλέον υπολογίσιμες αεροπορικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο εκσυγχρονισμός των 38 F-16 θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου (111 Πτέρυγα Μάχης), ενώ παράλληλα συνεχίζονται στην ΕΑΒ οι εργασίες αναβάθμισης των F-16 Viper. Ηδη δύο F-16 Viper είναι έτοιμα και συζητείται ανάμεσα στην Π.Α. και την αμερικανική αεροπορία ο χρόνος παράδοσής τους στους επόμενους μήνες, προκειμένου να ξεκινήσει και η εκπαίδευση των χειριστών τους στην Ελλάδα.

Στο επιτελείο του αρχηγού ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά –που έχει μπροστά του έναν ανοικτό, πολυετή ορίζοντα εντός του οποίου η Π.Α. θα αποκτήσει ακόμα ισχυρότερες επιχειρησιακές δυνατότητες– υπάρχει και ένα σαφές σχέδιο για τα παλαιότερα F-16 Block 30.

Τα παλιότερα F-16 της Π.Α. δεν πρόκειται να μεταφερθούν πουθενά εκτός Ελλάδας, ούτε και υφίσταται κάποιο σχέδιο παραχώρησής τους, αλλά θα παραμείνουν επιχειρησιακά ενεργά καθώς σηκώνουν σε καθημερινή βάση τεράστιο φόρτο εργασίας στο Αιγαίο.

Αντιθέτως εξετάζονται τρόποι για τη διατήρησή τους σε υψηλή διαθεσιμότητα, ενώ αριθμός αυτών θα μετατραπούν σε αεροσκάφη εκπαίδευσης των νέων ιπταμένων, ως εισαγωγή στον μελλοντικό στόλο των νεότερων τύπων F-16 Viper, Block 52+ Advanced και αναβαθμισμένων Block 50.

    Η πορεία εκσυγχρονισμού και μετατροπής της Π.Α. σε μία από τις πλέον υπολογίσιμες αεροπορικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται.

Ήδη στο ΓΕΑ υφίσταται ενθουσιασμός και για το ουσιαστικό σκέλος της αεροπορικής εκπαίδευσης των νέων Ικάρων.

Η συνεργασία με την ισραηλινή ELBIT στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση των διαθεσιμοτήτων των εκπαιδευτικών Τ-6.

Πολύ σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι εντός του 2023 καταφθάνουν στην Καλαμάτα και τα πρώτα αεριωθούμενα εκπαιδευτικά Μ-346, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά η απαραίτητη απόσυρση των γηραλέων Τ-2 Buckeye.

Τα Μ-346 χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «μικρά F-16», υπό την έννοια ότι αποτελούν υπερσύγχρονα τζετ με δυνατότητες ελιγμών και τεχνολογικό περιβάλλον που θα επιτρέψει στους νέους χειριστές της Π.Α. να προσαρμοστούν ταχύτερα και ευκολότερα στο μελλοντικό πόστο τους, είτε πρόκειται για F-16 είτε για Ραφάλ και Μιράζ 2000-5.

Παράλληλα, βεβαίως, αποδίδεται πολύ μεγάλη σημασία στην εξοικείωση της Π.Α. με το γαλλικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων «Ραφάλ», το οποίο χαρακτηρίζεται ως πολύτιμο «αεροσκάφος-γέφυρα» για τα F-35, που αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται κατά τη διετία 2028-30.

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ