ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Πώς προχωρά το mega project της ψηφιοποίησης των Υποθηκοφυλακείων

0

Στην τελικη του φάση εισερχεται το mega project της ψηφιοποίησης των αρχείων όλων των ελληνικών Υποθηκοφυλακείων, καθως ηδη εχουν επιλεγει οι προσωρινοι αναδοχοι υλοποίησης του.

Αναθέτουσα αρχή είναι το Ελληνικό Κτηματολόγιο το οποίο ελέγχεται τόσο από το ΥΠΕΝ (Κώστας Σκρέκας), οσο και απο το Υπουρκείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Κυριάκος Πιερρακάκης).

Με βάση την αρχιτεκτονική του διαγωνισμού προβλεπόταν η διαίρεση του έργου σε 5 τμήματα, τα οποία ισοδυναμούσαν σε 5 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές που εν συνόλω καλύπτουν την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Οι αναθέσεις και οι ανάδοχοι

Η διαδικασία εισήλθε στη β’ φάση της τον Μάιο του 2022 αποτελώντας ένα από τα πρώτα παραδείγματα του συστήματος της “Συμφωνίας Πλαίσιο”. Δηλαδή της ανάθεσης επιμέρους τμημάτων του έργου σε έναν μόνον οικονομικό φορέα ανά τμήμα.

Για το πρώτο τμήμα η διαδικασία προχώρησε τον Μάιο με την ανάθεση του στην κοινοπραξία των Netcompany Intrasoft – Profile Systems & Software οι οποίες είχαν διεκδικήσει το συγκεκριμένο τμήμα.

Για το δεύτερο τμήμα προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία των Wind – Iron Mountain (αμερικάνικη εταιρεία) η οποία είχε καταθέσει προσφορά και για το τμήμα 4. Η Wind με την αμερικάνικη εταιρεία είχαν καταθέσει προσφορά και για το τμήμα 2.

Για το τρίτο προσωρινός ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των Unisystems (όμιλος Quest) – Onex η οποία είχε καταθέσει προσφορά και για το 5ο τμήμα.

Οι δύο εταιρείες είχαν καταθέσει προσφορά και για το 3ο τμήμα.

Για το τέταρτο τμήμα, προσωρινός ανάδοχος είναι ο ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ ενδιαφερόταν για 4 Τμήματα του έργου και συγκεκριμένα για τα 2,3,4 και

Τέλος, για το 5ο τμήμα, προσωρινός ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Vodafone – Cosmos Business Systems – Geoanalysis – Q&R η οποία είχε επίσης ενδιαφερθεί και εκείνη για το τρίτο τμήμα.

Για όλα τα τμήματα, εκτός του πρώτου, προσφορά είχε καταθέσει και η κοινοπραξία των Globitel – Master – Όμιλος Μυτιληναίου.
310 εκατ. ο προϋπολογισμός για ψηφιοποίηση 600 εκατ. σελίδων

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου μέσω του οποίου θα ψηφιοποιηθούν 600 εκατ. σελίδες, ανέρχεται στα 310 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (συν εθνικούς πόρους) και έχει λάβει τεχνική βοήθεια στο σκέλος του σχεδιασμού του από την Παγκόσμια Τράπεζα.   

  • Το έργο χωρίζεται σε 5 τμήματα όπου το κάθε ένα από αυτά αναφέρεται στις εξής γεωγραφικές περιοχές:
  •     Το 1ο στα υποθηκοφυλακεία Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Πειραιώς και Νήσων και Αθηνών. Η εκτιμώμενη αξία χωρίς δικαιώματα προαίρεσης και ΦΠΑ αγγίζει τα 16,515 εκατ. ευρώ.
  •     Το 2ο στην Κρήτη και περιοχές της Αττικής. Η εκτιμώμενη αξία χωρίς δικαιώματα προαίρεσης και ΦΠΑ ανέρχεται στα 33,132 εκατ. ευρώ.
  •     Το 3ο της Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, υπόλοιπο Αθηνών (εκτός υποθηκοφυλακείων Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας και Αθηνών) και Νοτίου Αιγαίου. Η εκτιμώμενη αξία χωρίς δικαιώματα προαίρεσης και ΦΠΑ αγγίζει τα 48,137 εκατ. ευρώ.
  •     Το 4ο στα υποθηκοφυλακεία της Κεντρικής Μακεδονίας, του Βορείου Αιγαίου, της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η εκτιμώμενη αξία χωρίς δικαιώματα προαίρεσης και ΦΠΑ ανέρχεται στα 45,774 εκατ. ευρώ.
  •     Το 5ο της Δυτικής Μακεδονίας, των Ιονίων Νήσων, της Πελοποννήσου και της Δυτικής Μακεδονίας. Η εκτιμώμενη αξία χωρίς δικαιώματα προαίρεσης και ΦΠΑ αγγίζει τα 48,670 εκατ. ευρώ.

news247.gr

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ