ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος: Σύσταση για εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στους άνω των 30 ετών

0

Υπέρ της τέταρτης δόσης τάσσεται ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ και μάλιστα σε όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα κρούσματα υπάρχουν γιατί αφενός επικράτησε η μετάλλαξη Όμικρον 4 και Όμικρον 5 και αφετέρου γιατί έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έγινε η τρίτη δόση του εμβολίου και η ανοσία έχει μειωθεί».

Ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ακόμη ότι καλύτερα να έχουμε κρούσματα από το να έχουμε διασωληνωμένους και νεκρούς.

«Άρα η δικιά μου άποψη είναι όσοι περισσότεροι Έλληνες πάνω από τα 30 να κάνουν την τέταρτη δόση, αυτό μόνο καλό θα κάνει και καμία επιπλοκή δεν έχει».

Το πιο εξελιγμένο εμβόλιο θα έρθει τον Οκτώβριο και σε μεγάλες ποσότητες ώστε να επαρκή για όλους τους Έλληνες. Αυτός που θα κάνει τώρα την τέταρτη δόση, δεν θα του απαγορευτεί να κάνει την πέμπτη, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εμβολιασμός σε άνω των 30 ετών

Είπε ακόμη, ότι δεν έχει λογική να ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για άνω των 30 ετών αλλά οι συστάσεις να είναι για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή άνω των 60 και 70 ετών.

«Με ξεπερνάει σαν άνθρωπο και σαν επιστήμονα, ν’ ακούω την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τη μία μέρα να ανοίγει τη δόση για τους 30 και πάνω και την επόμενη μέρα να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις ότι μόνο όσοι είναι πάνω από 70 πρέπει να κάνουν και όσοι είναι πάνω από 60 και είναι ευπαθείς. Αυτά δεν έχουν καμία λογική, προκαλούν σύγχυση στον κόσμο και λάθος μήνυμα δίνουν», ανέφερε ο ίδιος.

Όσον αφορά τους διασωληνωμένους, είπε ότι «από τους 95 διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή, οι 40 είναι κάτω από τα 65, άρα το να φροντίσουμε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να αυξήσουμε την προστασία, έστω και αν αυτή δεν είναι απόλυτη, είναι κοινή λογική.

Όπως είναι κοινή λογική, όπου υπάρχει συνωστισμός να βάλω τη μάσκα μου, δεν παθαίνω τίποτα».

Τα ποσοστά ανοσίας με τρίτη και τέταρτη δόση

Οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις έχουν 80% προστασία από τη διασωλήνωση και το θάνατο, οι εμβολιασμένοι με τέταρτη δόση 99%.
Θα αυξηθούν τα κρούσματα και το πρόβλημα είναι ότι αυξάνονται οι νοσηλείες, τις τρεις τελευταίες μέρες έχουμε σταθερά πάνω από 300 ανθρώπους που μπαίνουν στα νοσοκομεία και πριν 25 μέρες είχαμε 80-85.

Το πρόβλημα δεν είναι αν θα αντέξουν τα νοσοκομεία, προφανώς και θα αντέξουν, αλλά από αυτούς που μπαίνουν στα νοσοκομεία, δυστυχώς ένα ποσοστό θα μπει στη ΜΕΘ, θα διασωληνωθεί και κάποιοι θα χάσουν και τη ζωή τους. Γι αυτό πρέπει να προστατευτούμε και ο μόνος τρόπος προστασίας, προς το παρόν είναι αυτός.

Θα αργήσουμε να φτάσουμε στο pick των διασωληνωμένων γιατί από τότε που μπαίνει κανείς στο νοσοκομείο, κάνει καμιά βδομάδα, θα δείτε ότι σιγά-σιγά οι διασωληνωμένοι θα αυξάνονται, όμως δεν πρέπει πρώτα να δούμε τα νούμερα που μας τρομάζουν και μετά να πάρουμε δράση. προφανώς τώρα η επιστήμη έχει περισσότερα όπλα, εκτός το εμβόλιο, υπάρχουν τα χάπια – δυστυχώς τα χάπια δεν πιάνουν για όλους – αλλά πρέπει όλοι να βάλουμε ένα χεράκι, εμβολιαζόμενοι αν και δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μας κάνει 1000% καλό, φορώντας τη μάσκα μας εκεί που μπορούμε, και βεβαίως όποιοι άνθρωποι έχουν συμπτώματα, πρέπει άμεσα να εξετάζονται».

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ