ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές: Άγνωστος Χ οι νέοι ψηφοφόροι

0

Στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν όπως έχει πει ο πρωθυπουργός σε 12 μήνες από σήμερα, θα προστεθεί στο εκλογικό σώμα μια «φουρνιά» ψηφοφόρων που το 2019 δεν είχε κλείσει τα 17 έτη και δεν είχε δικαίωμα ψήφου, δημιουργώντας μια άγνωστη εξίσωση για τα πολιτικά κόμματα. Πρόκειται για τους γεννηθέντες τα έτη 2003, 2004, 2005 και 2006, που θα είναι το 2023 20, 19, 18 και 17 χρόνων αντίστοιχα.

Η «Κ» αναζήτησε αναλυτικά τον αριθμό των πολιτών που αυτές τις τέσσερις χρονιές θα ενσωματωθούν στο εκλογικό σώμα και δεν είναι καθόλου αμελητέος, καθώς θα προστεθεί ένας μεγάλος αριθμός νέων ψηφοφόρων. Πιο συγκεκριμένα και με βάση την «εκκαθάριση» που γίνεται ανά έτος στα δημογραφικά στοιχεία, οι 17χρονοι το 2020 ήταν 104.352.

Οι 17χρονοι το 2021 ήταν 106.972 και αντίστοιχα οι 17χρονοι του 2022 υπολογίζονται σε 108.091. Αντίστοιχος –γύρω στις 105.000– αναμένεται να είναι και ο αριθμός το 2023, ο οποίος δεν έχει ακόμα εκκαθαριστεί.

Από τα παραπάνω εξάγεται το εξής συμπέρασμα: εφόσον οι εκλογές γίνουν το 2023 θα έχει προστεθεί συνολικά στο εκλογικό σώμα ένας αριθμός πάνω από 420.000 ψηφοφόρων. Ακόμα και αν προκηρυχθούν εκλογές όμως εντός του 2022, ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων δεν είναι καθόλου μικρός, καθώς φτάνει τις 319.415.

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του αριθμού που θα προστεθεί στο εκλογικό σώμα, αρκεί να σημειωθεί πως στις τελευταίες εκλογές το ΚΚΕ, που εισήχθη στη Βουλή με 5,3% πήρε κάτω από 400.000 ψήφους πανελλαδικά.

    Η ψήφος τους θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης – Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα εντάξουν στα προγράμματά τους μέτρα στήριξης της νέας γενιάς.

Ο μεγάλος αριθμός των νέων ψηφοφόρων εντείνει αναπόφευκτα το μπρα ντε φερ μεταξύ των κομμάτων τόσο για αυτή τη γενιά πέριξ των 20 ετών, που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όσο και τη λίγο μεγαλύτερη έως τα 30 έτη.

Η Ν.Δ., που αποδεδειγμένα το 2019 είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα στις νέες ηλικίες, έχει επιδοθεί ήδη από την περίοδο της πανδημίας σε μια πολιτική προσέγγισης της νέας γενιάς.

Από το free pass έως τη συντονισμένη προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βάλει στις προτεραιότητές της τις μικρότερες ηλικίες, ανακοινώνοντας πέρυσι στη ΔΕΘ το εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία.

Δεν είναι τυχαίο πως το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στη στέγαση και αφορά κυρίως τα νέα ζευγάρια αποτελεί το τελευταίο διάστημα βασικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, για να κερδίσουν τη νέα γενιά.

Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ένα σχέδιο στέγασης των νέων σε ηλικία πολιτών που δεν μπορούν να βρουν σπίτι λόγω της ανόδου των ενοικίων σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, που ενέταξε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ την «προσιτή κατοικία, ιδιαίτερα σε νέα ζευγάρια», που αποτελεί και μια από τις πέντε βασικές προγραμματικές του δεσμεύσεις. Από την πλευρά του και ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε την εκμετάλλευση χρημάτων από επιχορηγήσεις αλλά και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, ώστε να υπάρξει φθηνή κατοικία για νέους.

 

kathimerini.gr

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ