ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Απογραφή 2021: Πώς θα απογραφούν μετανάστες, άστεγοι, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι και διαζευγμένοι

0

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα λήγει η νέα προθεσμία (13 Δεκεμβρίου) για την αυτοαπογραφή που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Όσοι δεν αυτοαπογραφούν μέχρι τότε, θα απογραφούν με τον «παραδοσιακό» τρόπο, δηλαδή με την επίσκεψη απογραφέα, ο οποίος θα συμπληρώσει τα δυο δελτία απογραφής. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικές οδηγίες για την αυτοαπογραφή. Οι πολίτες που έχουν απορίες για τη διαδικασία απογραφής μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 211 1212 032.

Ένα από τα ερωτήματα που εκφράζουν αρκετοί πολίτες είναι το πώς θα απογραφούν ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι σεισμόπληκτοι, πλημμυροπαθείς ή πυρόπληκτοι πολίτες -που έχασαν την κατοικία τους.

Απογραφή: Πώς θα απογραφούν μετανάστες, άστεγοι, πυρόπληκτοι και… διαζευγμένοι

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ισχύουν τα εξής:

Πώς θα απογραφούν οι άστεγοι;

Οι άστεγοι θα απογραφούν είτε στα κέντρα φιλοξενίας των Δήμων είτε στον δρόμο από τον Απογραφέα της περιοχής όπου θα εντοπιστούν.

Πώς θα απογραφούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες  που βρίσκονται στην Ελλάδα;

Τα άτομα που διαμένουν τουλάχιστον δώδεκα μήνες στη Χώρα ή έχουν εγκατασταθεί στη Χώρα το τελευταίο δωδεκάμηνο με την πρόθεση να παραμείνουν, απογράφονται όπως και οι υπόλοιποι μόνιμοι κάτοικοι της Χώρας, ανεξαρτήτως υπηκοότητας/ιθαγένειας.

Πώς θα απογραφούν όσοι μετανάστες και πρόσφυγες μένουν σε δομές μεταναστών/ προσφύγων;

Θα οριστούν Ειδικοί Απογραφείς από τις δομές φιλοξενίας οι οποίοι, με τη βοήθεια Συνοδών-Διερμηνέων, θα απογράψουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Είμαι σεισμόπληκτος / πλημμυροπαθής / πυροπαθής και ζω σε πρόχειρο καταυλισμό. Πώς θα απογραφώ;

Από τον  Απογραφέα που θα οριστεί να απογράψει τον πληθυσμό του καταυλισμού όπου διαμένετε. Το κάθε νοικοκυριό θα απογραφεί στη σκηνή ή στο τροχόσπιτο που του έχει διατεθεί.

Είμαι παράνομος μετανάστης (δεν έχω χαρτιά). Πώς θα απογραφώ;

Κατά την Απογραφή, δεν ζητείται κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο παραμονής στη Χώρα. Ο απογραφόμενος θα κληθεί να απαντήσει στις ίδιες ερωτήσεις όπως όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Χώρας.

Στην περιοχή μου έχουμε δομή προσφύγων. Θα επηρεάσει ο αριθμός τους την  κατανομή των βουλευτικών εδρών;

Όχι. Ο Νόμιμος Πληθυσμός, με βάση τον οποίο γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών, προκύπτει από τους έχοντες ελληνική ή ελληνική και άλλη υπηκοότητα/ ιθαγένεια.

Έχω κάνει γάμο στο εξωτερικό με τον/τη σύντροφό μου, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Τί κάνω;

Ο απογραφόμενος καλείται να δηλώσει τη νόμιμη οικογενειακή κατάσταση με βάση το καθεστώς που ισχύει στη Χώρα μας. Στην περίπτωση αυτή θα δηλώσει άγαμος.

Είμαστε διαζευγμένοι. Ποιος απογράφει τα παιδιά μας και σε ποιο νοικοκυριό;

Τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων απογράφονται στην κατοικία που περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους. Εάν ο χρόνος τους μοιράζεται εξίσου και στους δύο γονείς, τότε θα απογραφούν εκεί όπου βρέθηκαν την 22α Οκτωβρίου 2021.

 

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ