ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά συγκλονίζει την Ελλάδα -Μία μαχήτρια που έφυγε στα 56 της χρόνια

0

Η μάχη με τον καρκίνο για δεύτερη φορά, για τη Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες. Το απόγευμα της 11ης Οκτωβρίου, ύστερα από μια αδιαθεσία που την αναγκασε να ακυρώσει την παρουσία της σε εκδήλωση επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό. Υπεβλήθη σε εξονυχιστικό έλεγχο και η διάγνωση την επόμενη ημέρα «υποτροπή της βασικής της νόσου», σήμαινε ένα πράγμα: Οτι η Φώφη Γεννηματά θα έπρεπε να δώσει για δεύτερη φορά τη μεγάλη μάχη. Και έτσι ξεκίνησε, με γενναιότητα και θάρρος να μάχεται τον καρκίνο, έχοντας στο πλευρό της άπαντες. Την οικογένειά της, τα παιδιά της, τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία ολόκληρη. Δυστυχώς η υγεία της παρουσίασε επιδείνωση. Η κατάστασή της άρχισε να επιδεινώνεται την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο από χθες η επιδείνωση της υγείας της ήταν ραγδαία.

Εφυγε από τη ζωή λίγα λεπτά μετά το μεσημέρι.

Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε πέρα από το σοκ, βαθιά συγκίνηση και στενοχώρια σε όλη τη χώρα. Απλοί πολίτες και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και φυσικά η οικογένειά της και οι φίλοι της, πενθούν το χαμό της Φώφης Γεννηματά που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών.

Η κηδεία της όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα θα γίνει την Τετάρτη από το Α' Νεκροταφείο. Νωρίτερα, από τις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας, η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός, βαθιά συγκλονισμένος, τροποποποίησε το πρόγραμμά του και επιστρέφει γρηγορότερα στην Αθήνα. Εμαθε το δυσάρεστο νέο στην πτήση του για Σαουδική Αραβία και μετά την προσγείωσή του εξέδωσε ανακοίνωση. «Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό. Αλλά και πλημμυρισμένος από τις σκέψεις που προκαλεί ο τόσο άδικος και πρόωρος χαμός της. Γιατί η πολιτική υπάρχει για να είναι, πριν απ’ όλα, ανθρώπινη. (...). Στα θερμά συλλυπητήρια όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων προς τα παιδιά, τον σύζυγο και τους δικούς της ανθρώπους, προσθέτω και τα δικά μου», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ΚΙΝΑΛ, οι φίλοι της στο κόμμα του οποίου ηγήθηκε τα τελευταία χρόνια, βαθιά συγκινημένοι αποχαιρετούν την Φώφη Γεννηματά. Αναρτήσεις, δηλώσεις όλες με κοινές συνισταμένες τις αναφορές για την την αξιοπρέπειά της και την γενναιότητά της. Τα ίδια χαρακτηριστικά και στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν η ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, οι υπόλοιποι αρχηγοί κομμάτων, οι βουλευτές του κόμματός της, οι υπουργοί, οι βουλευτές των άλλων κομμάτων, πρώην πρωθυπουργοί, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών, άνθρωποι με τους οποίους συναντήθηκε πολιτικά και κοινωνικά.

Η Βουλή, στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά διακόπτει για μια εβδομάδα τις εργασίες της, ενώ στο έδρανό της από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση, έχουν αφήσει ανθοδέσμες. Ο πρόεδρος της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου και άλλοι, άφησαν ένα λουλούδι, ενώ φανερά συντετριμμένοι μίλησαν για την πραγματικά απίστευτη είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά, που με παρησσία είχε μιλήσει τα τελευταία χρόνια για τη δύσκολη και μεγάλη μάχη που είχε δώσει με τον καρκίνο. Γνώρισε την αγριότητά του νωρίς, όταν νόσησαν και έφυγαν από καρκίνο οι γονείς της Γιώργος και Κάκια, σε ηλικία αντίστοιχη με τη δική της. Στα 54 της μετά από δεκαετή μάχη έφυγε η μητέρα της, στα 55 του ο πατέρας της. Η ίδια δήλωνε ότι δεν φοβόταν τον καρκίνο, δεν έχει νόημα να φοβάσαι γιατί ακυρώνεις τη ζωή στο πραγματικό πεδίο. «Αυτό που με δίδαξε είναι ότι η ζωή είναι ωραία. Έμαθα να μη χάνω στιγμές. Να απολαμβάνω το σήμερα. Να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Να προσβλέπω στο αύριο», έλεγε τότε η Φώφη Γεννηματά, δηλώνοντας ότι το μοναδικό πρόγραμμα που την τάραζε, είναι μην αφήσει μόνα τους τα παιδιά τους.
Οι πολιτικοί αποχαιρετούν την Φώφη Γεννηματά
Κυριάκος Μητσοτάκης

«Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό. Αλλά και πλημμυρισμένος από τις σκέψεις που προκαλεί ο τόσο άδικος και πρόωρος χαμός της. Γιατί η πολιτική υπάρχει για να είναι, πριν απ' όλα, ανθρώπινη», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Φώφη υπήρξε ένας μαχητής της ζωής, πολεμώντας με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της υγείας της και τον εχθρό που χτύπησε την οικογένειά της. Και έμεινε όρθια ως το τέλος, υπηρετώντας το καθήκον της. Έγινε, έτσι, σύμβολο θάρρους για όλες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες που δοκιμάζονται από σοβαρές ασθένειες.

‘Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε άνθρωποι, ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός', έγραψε ο αγαπημένος της ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Και η Φώφη ήταν ένας άνθρωπος που με τη δράση και το παράδειγμά της, πράγματι, ανέβηκε πολύ ψηλά.

Στα θερμά συλλυπητήρια όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων προς τα παιδιά, τον σύζυγο και τους δικούς της ανθρώπους, προσθέτω και τα δικά μου», καταλήγει η δήλωση του πρωθυπουργού.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Αποχαιρετάμε την Φώφη Γεννηματά με βαθιά αισθήματα συγκίνησης. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της, τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες, χωρίς να χάσει ποτέ το φωτεινό της χαμόγελο. Υπηρέτησε με συνέπεια και πολιτικό ήθος τις αρχές της και τον δημόσιο βίο. Με μια ευγένεια ψυχής που θα λείψει σε όλους μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στους δικούς της ανθρώπους. Ο πόνος τους αυτές τις δύσκολες ώρες είναι και δικός μας».
ΚΙΝΑΛ για Φώφη Γεννηματά

Ανακοίνωση για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά εξέδωσε και το ΚΙΝΑΛ. Όπως αναφέρει το κόμμα της αντιπολίτευσης «η Φώφη Γεννηματά ήταν μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής. Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας».

Η ανακοίνωση για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά:

«Με ανείπωτη θλίψη, το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετούν την Πρόεδρό μας, Φώφη Γεννηματά. Αυτήν την ώρα, τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την απώλεια. Η Φώφη Γεννηματά συνδέθηκε με τον λαϊκό κόσμο, τους προοδευτικούς πολίτες, με όσους αγωνίζονται και ονειρεύονται μια δίκαιη κοινωνία, μια καλύτερη Ελλάδα. Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη θα τιμήσουν και θα συνεχίσουν στο δρόμο της πολιτικής της παρακαταθήκης. Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής. Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας».
Αλέξης Τσίπρας

«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος. Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους της», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook.
ΣΥΡΙΖΑ: Πάλεψε με θάρρος, δίχως να εγκαταλείψει την πολιτική

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά:

«Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Πάλεψε με θάρρος σε μια άνιση μάχη για τη ζωή επί χρόνια, χωρίς να εγκαταλείψει στιγμή τον στίβο της πολιτικής όπου αφοσιώθηκε πολύ νωρίς.

Υπήρξε μία από της σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού Κοινοβουλίου, πρωταγωνιστώντας πάντα με αξιοπρέπεια και ευγένεια, είτε στις συγκλίσεις, είτε στις αντιπαραθέσεις.

Η Φώφη Γεννηματά φεύγοντας άφησε τη δική της ξεχωριστή παρακαταθήκη στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένειά της».
Άκης Σκέρτσος

«Η Φώφη Γεννηματά άνοιξε δρόμους με το προσωπικό και πολιτικό της παράδειγμα. Έχουμε χρέος, της το οφείλουμε, να τους κρατήσουμε ανοιχτούς και να τους κάνουμε λεωφόρους με περισσότερες ευκαιρίες και λιγότερες ανισότητες για τις γενιές νέων γυναικών και ανδρών που ακολουθούν. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της», ανέφερε με ανάρτησή του στο Facebook.
Νίκη Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε σε ανάρτησή της στα Social Media: «Έφυγε σήμερα από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά. Θα μείνει στη μνήμη μας ως μια μαχόμενη πολιτικός με ήθος και αξίες, δυναμική, προσηνής, με αληθινό ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και την Ελλάδα μας. Αποτέλεσε παράδειγμα γενναιότητας και αξιοπρέπειας στην πολυετή μάχη της με τον καρκίνο. Συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια και στους οικείους της».
Κωστής Χατζηδάκης

«Αποχαιρετώ με βαθιά συγκίνηση τη Φώφη Γεννηματά. Την γνώριζα από τα χρόνια του Πανεπιστημίου. Έντιμη και ευγενής. Στάθηκε απέναντι στην επάρατη νόσο με γενναιότητα και αξιοπρέπεια. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Μαρέβα Μητσοτάκη

Το δικό της αντίο είπε και η σύζυγος του πρωθυπουργού. «Η Φώφη με γενναιότητα και αξιοπρέπεια πορεύτηκε σε όλη της σταδιοδρομία. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισε και τις δοκιμασίες της υγείας της. Αποτέλεσε, έτσι, σύμβολο θάρρους και πίστης για πολλές γυναίκες. Θα την θυμόμαστε για πάντα έτσι όπως εκείνη ήθελε: όρθια και γελαστή. Συλλυπητήρια στην οικογένειά της», έγραψε στο instagram.
Δημήτρης Κουτσούμπας

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά έστειλε και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, την οποία αποχαιρετώ με μεγάλο σεβασμό για την εντιμότητα της, αλλά και τη γενναιότητα με την οποία έδωσε τη μάχη για τη ζωή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ»

Την ίδια ώρα το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι «σε ένδειξη σεβασμού για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, η προγραμματισμένη για σήμερα εκδήλωση, με ομιλητή τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, για το "νέο ΕΣΥ" και για τις θέσεις του κόμματος, αναβάλλεται. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Νοέμβρη, στις 18.00».
Kυριάκος Πιερρακάκης

«Η Φώφη Γεννηματά αγωνίστηκε με γενναιότητα, ήθος και αξιοπρέπεια τόσο στην πολιτική όσο και στις μεγάλες προσωπικές μάχες που έδωσε. Εύχομαι από καρδιάς κουράγιο και δύναμη στην οικογένεια και στους οικείους της.»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ  25/10/2021  12:14
Πέθανε η Φώφη Γεννηματά
Αντώνης Σαμαράς
Nίκος Ανδρουλάκης

«Η Φώφη Γεννηματά πέρασε στην ιστορία. Αφήνοντας πίσω της μεγάλη προσφορά και μια σπουδαία παρακαταθήκη για το Κίνημά μας, αλλά και μια δημιουργική, αξιοπρεπή και γεμάτη ήθος πορεία στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Η Φώφη Γεννηματά έδωσε πολλές μάχες στη ζωή της κερδίζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό φίλων και αντιπάλων που στο πρόσωπό της έβλεπαν μια γενναία πολιτικό, με καθαρές και έντιμες θέσεις που βρέθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ειδικά, για όλους εμάς που συμπορευτήκαμε μαζί της τα πιο δύσκολα χρόνια της Παράταξης, είναι μια ημέρα ανείπωτης θλίψης. Την αποχαιρετούμε με αγάπη. Η σκέψη μου σήμερα είναι στην οικογένειά της. Ελπίζω τα μηνύματα αγάπης και αναγνώρισης όλης της ελληνικής κοινωνίας να απαλύνουν έστω και λίγο τον πόνο τους¬.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Γιώργος Παπανδρέου

«Δεν έχω λόγια είμαι συντετριμμένος που έφυγε η Φώφη μας. Ηταν μια μαχήτρια της πολιτικής και της ζωής, δίνοντας μια μάχη παλικαρίσια. Δεν έχω λόγια», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ανδρέας Λοβέρδος

«Δεν έχω να πω κάτι. Ενημερώθηκε από τον Μανώλη Όθωνα, δεν έχω λόγια» ,δήλωσε συντετριμμένος ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Mega.
Παύλος Γερουλάνος

«Είμαι συγκλονισμένος από την απώλεια της φίλης και συντρόφισσας Φώφης Γεννηματά. Αυτή τη στιγμή η σκέψη μου, η σκέψη όλων μας, είναι με την οικογένειά της. Αναστέλλω την προεκλογική μου εκστρατεία».
Ντόρα Μπακογιάννη

Είμαι συγκλονισμένη. Η Φώφη ήταν μια μοναδική γυναίκα που πάλεψε με αξιοπρέπεια, δίνοντας δύναμη σε όλους. Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια και τους φίλους της.
Γιάνης Βαρουφάκης

To δικό του μήνυμα για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά έστειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ο θάνατος της Φώφης μας στέρησε έναν άνθρωπο που δεν περίσσευε στην Βουλή, μια γυναίκα που έβαζε φρένο στην άκρατη ανδροκρατία της πολιτικής σκηνής, μια ακόμα ελπίδα επικράτησης στο ευάλωτο της ύπαρξής μας. Προσωπικά, μετανιώνω που δεν προσπάθησα να την γνωρίσω όσο ήταν μαζί μας». έγραψε στο twitter ο κ. Βαρουφάκης.
Μαργαρίτης Σχοινάς

«Η Φώφη Γεννηματά υπήρξε πάντα γενναία υπηρετώντας με αφοσίωση τη δημοκρατία και την εθνική συνεννόηση. Συνεισέφερε σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο. Με αξιοπρέπεια, ήθος και εντιμότητα σε όλες τις μάχες. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους της και το ΚΙΝΑΛ» έγραψε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Τζέφρι Πάιατ

«Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια, τους φίλους, τα αγαπημένα πρόσωπα και τους πρώην συναδέρφους της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά. Η Φώφη ήταν πολύχρονη φίλη της και κάποια που πάντα με εντυπωσίαζε με την εξυπνάδα, την αξιοπρέπεια και την πολιτική της διορατικότητα» έγραψε στο Twitter, o πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Κωστας Σημίτης

«Όλοι στο χώρο μας αισθάνονται προσωπικά και πολιτικά μεγάλη θλίψη για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός συμπλήρωσε ακόμη, ότι «έφυγε από τη ζωή πολύ πρόωρα, όπως κι ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς. H παρουσία τους στην πολιτική ζωή του τόπου χαρακτηρίστηκε από ευπρέπεια, σοβαρότητα και προσφορά».
Κυριάκος Βελόπουλος

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε αυτή την μεγάλη μάχη με θάρρος και αξιοπρέπεια μέχρι την ύστατη στιγμή. Θα την θυμόμαστε με σεβασμό.
Νίκος Αναστασιάδης

Την οδύνη του για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτησή του στα social media: «Εκφράζω την οδύνη μου για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, μίας νέας πολιτικού με την οποία μας συνέδεε ανιδιοτελής φιλία. Ο νηφάλιος και τεκμηριωμένος πολιτικός της λόγος θα λείψει από όλους μας. Στην οικογένεια της εύχομαι κουράγιο και δύναμη. Ας είναι αιωνία η μνήμη της».
Πιερ Μοσκοβισί

Σε ανάρτησή του στο Twitter, για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, έγραψε: «Με λύπη πληροφορήθηκα τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά, αρχηγού του Ελληνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούσα αυτή τη δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους πολιτικούς της φίλους»
Ευάγγελος Βενιζέλος

«Η Φώφη Γεννηματά έδινε επί χρόνια, με αξιοπρέπεια, μια σκληρή προσωπική μάχη που δυστυχώς έχασε πρόωρα. Ο ελληνικός λαός ήταν δίπλα της στη μάχη αυτή. Τώρα θα αναπαυθεί στην αγκαλιά των γονιών της και στην καρδιά των παιδιών της και όλης της οικογένειάς της, στην οποία εκφράζω τα συλλυπητήρια μου. Καλό της ταξίδι»
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

«Μια αληθινή αγωνίστρια της ζωής, μια γυναίκα που δεν λύγισε ποτέ μπροστά στις δυσκολίες, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο παλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή και παραδίδοντας μαθήματα αξιοπρέπειας, γενναιότητας, δύναμης και ήθους.

Όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την πολιτική της διαδρομή, που διήνυσε, ταυτόχρονα, με ακλόνητη πίστη σε αρχές και αξίες και στις ιδέες της για μια πιο δίκαιη, ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία. Το αποτύπωμά της θα παραμείνει ανεξίτηλο στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της και να χαρίζει παρηγορία στους οικείους της».
Πρόεδρος σοσιαλδημοκρατών του ΕΚ Ιράτσκε Γκαρσία Πέρεζ

«Μια θαρραλέα γυναίκα, μια προοδευτική ηγέτης, έφυγε πολύ νωρίς».

«Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της Φώφης Γεννηματά και στους φίλους μας στην πολιτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Μια θαρραλέα γυναίκα, μια προοδευτική ηγέτης, έφυγε πολύ νωρίς. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ