ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορα της που είναι και ευρωπαϊκά

0

 Με ειδική αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά και αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία η ομιλία του πρωθυπουργού για τα 47 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας

«Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορα της που είναι και ευρωπαϊκά». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η χώρα υπογράφει υποδειγματικές συνθήκες συνεργασίας με τους γείτονές της, «προωθώντας την ευρωπαική συνεργασία σε τομείς άμυνες και ασφάλειας όπως την εταιρική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας».

Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο έκανε ειδική αναφορά στον Α. Σαμαρά λέγοντας ότι για τον συγκεκριμένο στόχο «και εσείς αγαπητέ πρωθυπουργέ, Αντώνη είχατε εργαστεί σκληρά». Φρόντισε, δε, να αφήσει αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι τη Συμφωνία ο λαός την χαιρέτισε ενώ «άφησε στο περιθώριο τους λίγους που την αμφισβήτησαν. «Όπως είπα και στη Βουλή τώρα είναι η ώρα οι πραγματικοί ευρωπαιοι να γίνουν Ευρωπαίοι πραγματιστές », προσέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα είχε τονίσει ότι «αποτελεί τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, να μοιραστώ κάποιες σύντομες σκέψεις για την ταύτιση της πολιτικής διαδρομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την πορεία της Ελλάδος προς την Ενωμένη Ευρώπη».

«Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπη όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέση, η ιστορία και η παράδοσή της και δεν επιθυμεί την ένταξή της αποκλειστικώς και μόνον για λόγους οικονομικούς.

Την επιδιώκει προπάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ θύμισε πως ο Κ. Καραμανλής λειτούργησε προκειμένου η χώρα μας να ενταχθεί στην Ε.Ε. «Στις 12 Ιουνίου του 1975 η Ελλάδα μόλις έχει καταθέσει το επίσημο αίτημά της να εισέλθει ισότιμα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και σε επιστολή του προς τους πρέσβεις των τότε 9 κρατών-μελών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοψίζει λιτά την ουσία του. Μία διαδρομή η οποία θα ολοκληρωνόταν νικηφόρα 4 χρόνια αργότερα με την υπογραφή της Συνθήκης των Αθηνών που όριζε τη χώρα μας ως δέκατο ευρωπαίο εταίρο από την 1η Ιανουαρίου του 1981.Ο συμβολισμός του 1975 ταξιδεύει από τότε στις περιστάσεις και στο χρόνο.

Γιατί πράγματι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας συμβάδισε όλες τις τελευταίες δεκαετίες με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», σημείωσε.

Για να ξεκαθαρίσει ότι «η Ελλάδα του 2021 αποτελεί μια χώρα ριζικά άλλη από αυτή του 81. Διότι δεν υπήρξε πεδίο της ζωής όπου δεν την επηρέασε κοινοτική επίδραση όπως σοφά είχε προβλέψει ο Κ. Καραμανλής», υπογράμμισε με νόημα.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ