ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ποινικός Κώδικας: Επιστρέφουν τα ισόβια για ειδεχθή εγκλήματα

0

Σαρωτικές αλλαγές στο ποινικό μας σύστημα επέρχονται με την ευρεία τροποποίηση των ποινικών κωδίκων, που ανακοίνωσε χθες επίσημα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια νομοθετικής θωράκισης κατά της βαριάς εγκληματικότητας, αλλά και της αυστηρής τιμωρίας εγκλημάτων που εμφανίζονται συχνά τελευταία, όπως τα σεξουαλικά και τα εγκλήματα κατά ανηλίκων.

Το νέο νομοθέτημα, το οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, πριν οδεύσει για ψήφιση στη Βουλή, αποτελεί γενικευμένη διορθωτική κίνηση της κυβέρνησης στους ποινικούς κώδικες που ψηφίστηκαν εσπευσμένα τις παραμονές των τελευταίων βουλευτικών εκλογών από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας σκληρή πολιτική αντιπαράθεση.

Από τότε η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει αλλαγές, οι οποίες στο σύνολό τους περιλαμβάνονται στο νέο νομοθέτημα, που –πέραν των όποιων σημαντικών διορθώσεων– εμπεριέχει και νέες διατάξεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εγκλημάτων που έχουν άμεση σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Τουλάχιστον 100 άρθρα

Οι νομοθετικές αλλαγές, προϊόν διετούς επεξεργασίας από ομάδα πανεπιστημιακών και δικαστικών, αφορούν τουλάχιστον εκατό άρθρα του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, στην κατεύθυνση να διορθωθούν προβληματικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν προ διετίας και στην πράξη αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, αλλά και άλλες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έγκλημα και να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης των πολιτών. Η κεντρική κατεύθυνση του νέου νομοθετήματος είναι η αυστηρή, σκληρή αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας, με την πρόβλεψη της ποινής των ισοβίων ως μοναδικής για σειρά εγκλημάτων, όπως οι ανθρωποκτονίες, θανατηφόρες ληστείες, ομαδικοί βιασμοί και το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας.

Ισόβια όμως προβλέπονται και για τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων παιδιών, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο για τα βαριά εγκλήματα δεν εξαντλείται μόνο στις βαρύτατες ποινές, αλλά και στην αύξηση του χρόνου που θα μένουν στη φυλακή οι δράστες. Στο εξής, τα ισόβια θα σημαίνουν τουλάχιστον 18 χρόνια «μέσα», αντί για 16 που ήταν σήμερα, ενώ για σειρά σοβαρών εγκλημάτων οι δράστες θα μένουν στη φυλακή παραπάνω τρία η τέσσερα χρόνια σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Σημαντικότατες είναι οι νέες διατάξεις που αφορούν την ποινική αντιμετώπιση του εμπρησμού των δασών και την καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς στο εξής ο εμπρησμός θα τιμωρείται μόνο ως κακούργημα με 8 χρόνια κάθειρξη, ανεξάρτητα αν η φωτιά προκλήθηκε από αμέλεια. Παράλληλα, προβλέπεται πως, αν από τον εμπρησμό προκλήθηκε γενικότερη υποβάθμιση μιας περιοχής, όπως για παράδειγμα στη Βόρεια Εύβοια, ή αν υπήρξε οικολογική καταστροφή, οι επιβαλλόμενες ποινές θα φθάνουν τα 15 χρόνια. Για πρώτη φορά μάλιστα προβλέπονται ισόβια για εμπρησμούς από τους οποίους προκλήθηκε έστω και ένας θάνατος ανθρώπου.

Με τις αλλαγές του ποινικού μας συστήματος, επίσης, ποινικοποιείται η παράνομη αλιεία στα χωρικά μας ύδατα, καθώς και η αλόγιστη και μη ελεγχόμενη αλιεία, σε μια προσπάθεια προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εκεί όμως που επέρχονται ριζικές αλλαγές είναι τα εγκλήματα κατά ανηλίκων, τα σεξουαλικά εγκλήματα και τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας που τελευταία παρουσιάζουν –δυστυχώς– έξαρση.

Για τα ανήλικα ειδικότερα, ο βιασμός τιμωρείται με ισόβια, ενώ στο εξής για τα εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων προβλέπονται δύο θεσμικές αλλαγές. Η πρώτη αφορά τη δίωξη αυτών των εγκλημάτων που θα γίνεται πλέον από τον εισαγγελέα αυτεπάγγελτα –όχι με μήνυση του θύματος ή των συγγενών του– και η δεύτερη θα αφορά την παραγραφή αυτών των εγκλημάτων. Η παραγραφή θα γίνεται όταν το ανήλικο έχει ενηλικιωθεί για να μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του. Αν το έγκλημα εις βάρος του είναι πλημμέλημα, η παραγραφή του θα γίνεται όταν το παιδί γίνεται 19 χρόνων κι αν είναι κακούργημα όταν γίνεται 21.

Για όλα τα σεξουαλικά εγκλήματα οι ποινές αυστηροποιούνται, η αιμομειξία γίνεται και πάλι κακούργημα και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να διατάξει κατά απόλυτη προτεραιότητα την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων για να εκκαθαρίζονται δικαστικά γρήγορα, ώστε τα θύματα να βρίσκουν άμεσα δικαίωση.

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ