ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή: Εγκρίθηκε η προμήθεια των Rafale με ευρύτατη συναίνεση

0

Ισχυρό μήνυμα συναίνεσης για την θωράκιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων εξέπεμψε η Βουλή των Ελλήνων καθώς η ευρύτατη πλειοψηφία της Ολομέλειας υπερψήφισε την σύμβαση προμήθειας των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Συγκεκριμένα, θετική ψήφο στην απόκτηση των μαχητικών έδωσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κλείνοντας την συνεδρίαση σημείωσε πως «η εθνική αντιπροσωπεία εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα. Όλοι εξέφρασαν την θετική διάθεση ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και οι περισσότεροι το δείχνουν και με την θετική τους ψήφο».

Νωρίτερα, υπογράμμισε πως «σε λιγότερο από ένα έτος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα προσγειωθεί το πρώτο Rafale στoν ιστορικό αεροδιάδρομο της Τανάγρας. Από το ερχόμενο καλοκαίρι 18 υπερηχητικές ριπές ανέμου, αυτή είναι η απόδοση της λέξης Rafale στα ελληνικά, με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και Έλληνες ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας στο χειριστήριο, θα έρθουν να πετάξουν και θα σκεπάσουν –πληρέστερα - μαζί με τον υπόλοιπο στόλο το Αιγαίο με τα φτερά τους και τα όπλα τους» ενώ χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη» την απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, αλλά και της «πολιτικής συμπεριφοράς της γείτονας Τουρκίας, που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ανεξαρτήτως εάν τώρα εμφανίζεται πρόθυμη για διάλογο με την Αθήνα».

«Είναι κρίσιμο στα εθνικά ζητήματα να ενώνουμε δυνάμεις και σε αυτή την περίπτωση τα καταφέραμε» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης. Για την επίτευξη της ευρύτερης συναίνεσης απαιτήθηκε και η αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Τσίπρας δήλωσε ότι «υπό κανονικές συνθήκες κανένα κόμμα πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε συνυπογράψει μία σύμβαση που είναι διάτρηση και ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στο μέλλον. Επειδή όμως δεν είμαστε ΝΔ θα ψηφίσουμε υπερ. Ψηφίζουμε υπερ με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για αυτό που μπορεί να γεννήσει αυτή η σύμβαση για το δημόσιο συμφέρον. Ψηφίζουμε υπέρ υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο αμυντικός στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας» ενώ πρόσθεσε ότι το «παρών» που είχε δηλώσει το κόμμα του στον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων «έγινε γιατί δεν σας έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη».

Υπενθυμίζεται ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο κ. Τσίπρας κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να επιστρέψει τη Σύμβαση στους Γάλλους ως απαράδεκτη προκειμένου να αλλάξουν οι όροι που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και παραλαβής.

Νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης ανέφερε ότι τα μαχητικά Rafale αποτελούν για την εθνική άμυνα ότι «το εμβόλιο για την πανδημία» καθώς όπως υποστήριξε «η προσθήκη τους αλλάζει τους όρους απέναντι σε εκείνους που εκστομίζουν καθημερινά απειλές και προκλήσεις».

«Οι Eλληνες πολίτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς γνωρίζοντας την αποφασιστικότητα και ετοιμότητά της πολιτείας να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε εθνική ή υγειονομική πρόκληση που βρίσκεται απέναντί της» ανέφερε σε άλλο σημείο ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην κάνουν το εθνικό λάθος να ψηφίσουν «παρών» όπως έκαναν στη αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, στην αναβάθμιση των F16 και στις δαπάνες άμυνας στον προϋπολογισμό. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Παρών σήμερα στη Βουλή σημαίνει απών από την εθνική συνεννόηση. Ελπίζω να είστε παρόντες στην εθνική συναίνεση».

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου υπογράμμισε ότι το κόμμα του προσέρχεται «με μία εθνική στάση και ένα ξεκάθαρο υπερ στην ανάγκη προμήθειας των Rafale που ενδυναμώνουν σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων μας». Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πως οφείλει να στηρίξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Επίσης, ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης ανέφερε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την σύμβαση καθώς όπως είπε τα Rafale αποτελούν υπερόπλο που θα ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25

Από την άλλη πλευρά οι Κ.Ο ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψηφίζουν τις προωθούμενες διατάξεις για διαφορετικούς λόγους. Από τον Περισσό ο κ. Νίκος Παπαναστάσης χαρακτήρισε υπερφίαλους τους ισχυρισμούς περί αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν θα συμπράξει στη στήριξη του ΝΑΤΟ.

«Λέμε στο λαό να μην τσιμπήσει στα κυβερνητικά δολώματα. Να κρίνει ότι οι επιπτώσεις των αμυντικών εξοπλισμών πληρώνονται από τον ιδρώτα του χωρίς να τον υπηρετούν συμφέροντά καθώς υπηρετούν το ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Σοφία Σακοράφα (ΜεΡΑ25) ανέφερε ότι τα κόμματα καλούνται να κρίνουν την αρτιότητα της σύμβασης και όχι να αποδείξουν την επιθυμία τους για την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας. «Είμαστε εδώ για την αρτιότητα των όρων της Σύμβασης. Πρόκειται για συμβάσεις που παραπέμπουν σε συμβάσεις προσχώρησης. Υπάρχουν επτά σημεία σοβαρών προσυμβατικών παραχωρήσεων που υπονομεύουν τα εθνικά συμφέροντα. Δεχθήκαμε ότι και τα καινούρια θα έχουν κάποια μεταχειρισμένα υλικά και είμαστε γαλαντόμοι καταβάλλοντας μπροστά μεγάλο μέρος χρημάτων» ανέφερε μεταξύ άλλων για να επισημάνει «mην κάνετε κατάχρηση της δεδομένης εθνικής ευθύνης μας. Καταψηφίζουμε και μην παρερμηνεύσει κανείς την στάση μας».

protothema.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ