ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στα 671 τα νέα κρούσματα - 340 οι διασωληνωμένοι, 25 θάνατοι

0

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 671 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146688, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5673 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44562 (30.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


340 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 239 (70.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1000 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.


Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.354 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3161 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά τα νέα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 14
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 44
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 3
ΑΡΤΑΣ 1
ΑΧΑΪΑΣ 22
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 19
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 46
ΔΡΑΜΑΣ 3
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 30
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 32
ΕΒΡΟΥ 5
ΕΥΒΟΙΑΣ 13
ΗΛΕΙΑΣ 2
ΗΜΑΘΙΑΣ 14
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 10
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 69
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 3
ΚΑΒΑΛΑΣ 3
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 7
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 62
ΚΟΖΑΝΗΣ 22*
ΚΙΛΚΙΣ 5
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 7
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 7
ΛΑΡΙΣΑΣ 16
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 7
ΛΕΣΒΟΥ 12
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 13
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 4
ΜΥΚΟΝΟΥ 5
ΝΗΣΩΝ 6
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 21
ΞΑΝΘΗΣ 12
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 36
ΠΙΕΡΙΑΣ 25
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 2
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 4
ΡΟΔΟΠΗΣ 8
ΣΕΡΡΩΝ 17
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 7
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 4
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 3
ΧΑΝΙΩΝ 2

Τσολιά: Περίπου 65.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί


Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σημείωσε ότι «διανύουμε τώρα την τρίτη εβδομάδα» εμβολιασμών και «η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά».

«Αφού άρχισε και συνεχίζει ο εμβολιασμός των υγειονομικών, ταυτόχρονα διενεργείται και ο εμβολιασμός σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» είπε η κ. Τσολιά, προσθέτοντας ότι «άμεσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 85 ετών».

«Μέχρι σήμερα ο εμβολιασμός έχει κυλίσει ομαλά, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και με ρυθμό που είναι ανάλογος με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων» υπογράμμισε η κ. Τσολιά. «Έχουν διενεργηθεί σχεδόν 65 χιλιάδες εμβολιασμοί και έχει εμβολιαστεί ποσοστό 0,059% του πληθυσμού» είπε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.


«Η εμπειρία από τα κέντρα εμβολιασμού είναι άριστη και η διαδικασία του εμβολιασμού είναι καλά οργανωμένη ηλεκτρονικά έτσι ώστε να υπάρχει ταχύτητα, ασφάλεια, καλή καταγραφή και παρακολούθηση των δεδομένων» σημείωσε η λοιμωξιολόγος.

«Η εμπειρία από την πορεία του εμβολιασμού μέχρι σήμερα στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια είναι ιδιαίτερα θετική και μας κάνει να αισιοδοξούμε» ανέφερε η κ. Τσολιά.

Είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος διστακτικός για ένα νέο εμβόλιο. Ωστόσο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποια συμπτώματα οφείλονται σε άγχος κατά την ώρα του εμβολιασμού.  Εξαιρετικά σπάνιες είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις σύμφωνα με τις μελέτες.  Αλλεργίες σε τρόφιμα, έντομα και κατοικίδια δεν συνιστούν αντένδειξη. Ωστόσο οι εμβολιασμοί αυτών των ατόμων πρέπει να γίνονται σε νοσοκομεία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου η κα Τσολιά είπε ότι στα ιδιωτικά κέντρα έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί ενώ σε ότι αφορά την επίδραση των Χριστουγέννων στα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται - με βάση τα στοιχεία που έχει έως τώρα στη διάθεσή της η Επιτροπή - ότι  δεν ήταν ιδιαίτερα αρνητική.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο όσοι είχαν ήδη κολλήσει τον κορωνοϊό, η Μαρία Τσολιά απάντησε: «Κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό. Έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη (ασχέτως συμπτωμάτων), είναι ασφαλής, χωρίς να διενεργηθεί προηγουμένως εργαστηριακός έλεγχος.

Όσοι νόσησαν να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών

Επίσης όμως είναι γνωστό ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από κορωνοϊό να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, εάν βέβαια το επιθυμούν έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία».

Αναφερόμενη στις έγκυες και τους εμβολιασμούς σημείωσε: «Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στην ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων.

protothema.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ