ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Rafale: Με πλήρη φόρτο όπλων θα προσγειωθούν στην Τανάγρα

0

Το σχέδιο νόμου με τίτλο, «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας», που εισάγεται με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με στόχο να συζητηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη και στη συνεχεία να ψηφιστεί, περιλαμβάνει τις ακόλουθες 3 συμβάσεις:

  •     Tην προμήθεια 6 καινούριων και 12 μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και συναφών ειδών και υπηρεσιών,
  •     Tην εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών αυτών, το λεγόμενο Follow on Support και
  •     Tην προμήθεια εξοπλισμού (όπλων) των προαναφερόμενων αεροσκαφών, τη συντήρηση-τροποποίηση όπλων των αεροσκαφών τύπου Mirage 2000-5 για χρήση από τα ανωτέρω αεροσκάφη και για συναφείς υπηρεσίες.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας Dassault Aviation, από τα 6 καινούργια αεροσκάφη τα 4 θα είναι μονοθέσια και τα 2 διθέσια, ενώ από τα 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη τα 10 θα είναι μονοθέσια και τα 2 διθέσια.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η σύμβαση με τη γαλλική εταιρεία οπλικών συστημάτων ΜBDA France, η οποία αφορά στην προμήθεια πλήρους πακέτου πυραύλων για τα ελληνικά Rafale. Πρόκειται για καινούργια όπλα αλλά και για πυραύλους, του οπλοστασίου των αεροσκαφών Mirage 2000-5, οι οποίοι ύστερα από πιστοποίηση θα «φορτωθούν» και στα Rafale.

Στην κορυφή των όπλων του αεροσκάφους, που θα παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία, βρίσκεται ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor με βεληνεκές 120 χιλιομέτρων και ταχύτητα άνω των 4 Mach καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης. Επιπλέον, τα ελληνικά Rafale θα φέρουν τα βλήματα RF MICA και IR MICA, τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς SCALP και τον αντιπλοϊκό Exocet AM39 B2M2

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος μέσω των 3 αυτών συμβάσεων θα προκαλέσει συνολική δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για τα έτη 2021-2025 ύψους 2,49 δισ., ευρώ, που αναλύεται κατ' έτος ως εξής: 1,509 δισ. ευρώ για το 2021, 472 εκατ. ευρώ για το 2022, 408εκατ. ευρώ για το 2023, 67εκατ. ευρώ για το 2024 και 34 εκατ. ευρώ για το 2025.

 

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ