ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Με μάσκες παντού το άνοιγμα καταστημάτων - Τι είναι το click away

0

Την ώρα που η παράταση του lockdown έχει «κλειδώσει» αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει η άρση του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δηλώνει ότι δεν θέλει να μιλά με ημερομηνία αλλά με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία μέρα με την ημέρα, το ερώτημα που απασχολεί τον κλάδο του λιανεμπορίου είναι πώς και πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα ειδικά αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε κοντά στα Χριστούγεννα (με δεδομένο φυσικά ότι ήλπιζαν να δουν μια αύξηση του τζίρου τους).

Την απάντηση δίνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και υπογραμμίζοντας ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει κλιμακωτά, δηλαδή από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα και πάντα με αυστηρούς κανόνες όπως η χρήση μάσκας παντού. Ο κ. Γεωργιάδης, μάλιστα, τόνισε ότι «χαλαρώσαμε γρήγορα, γιατί υπήρχε η αίσθηση ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες ο ιός θα εξασθενούσε». Αντίθετα, τώρα, ο κορονοϊός είναι πολύ πιο ισχυρός. «Για οποιονδήποτε λόγο βγαίνουμε έξω, θα φοράμε τη μάσκα και έχουμε το αντισηπτικό στην τσέπη» συμπλήρωσε.

Για την εστίαση ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα συζητήσουμε σε επόμενη φάση και ότι το μείζον στην παρούσα φάση είναι ο έλεγχος της πανδημίας του κορονοϊού. Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως «η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα μας πει πότε θα ανοίξει η εστίαση», επισημαίνοντας πως οι γιατροί ισχυρίζονται ότι στην ιχνηλάτηση που έχουν κάνει, διαπίστωσαν ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στην διάδοση του κορονοϊού. Ξεκαθάρισε ότι τα σούπερ μάρκετ δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, αφού δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση που είχε κάνει ο ίδιος με τους θανάτους στο Βέλγιο, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει έναν δείκτη, αυτό των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, σε σύγκριση με το πρώτο» σημείωσε, αν και το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο και έχει περισσότερους νεκρούς.

Πρόκειται για μία «παγκόσμια συμφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν η Ελλάδα είχε 12 φορές περισσότερους θανάτους από το Βέλγιο (δηλ. 250.000 νεκρούς), εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του σε κάθε οικογένεια που θρηνεί για τον χαμό ενός θύματος από τον κορονοϊό.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι «αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε 2.500 θανάτους», ο κ. Γεωργιάδης είπε πως επικαλέστηκε στατιστικά στοιχεία και ότι είναι απολύτως λογικό πως «αν έχεις 5.000 κρεβάτια ΜΕΘ και τα γεμίσεις, θα έχεις περισσότερους θανάτους». «Αυτή η μάχη κρίνεται από την ατομική μας συμπεριφορά» σημείωσε, αναφερόμενος στην τήρηση των μέτρων προστασίας. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος, πριν ολοκληρώσει τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, είχε υπογράψει την πρόσληψη 4.000 γιατρών και 10.000 νοσηλευτών, για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στο Mega για την επαναλειτουργία του εμπορίου, εξήγησε ότι η μέθοδος του click away είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Το click away προβλέπει τα εξής, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη:

  •     Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος
  •     Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν
  •     Με το αποδεικτικό παραγγελίας-πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό αποφορτίζονται οι μεταφορές, ενώ αποφεύγεται ο συνωστισμός, καθώς «δεν θα γίνεται έρευνα αγοράς εντός του καταστήματος, αλλά από το ηλεκτρονικό κατάστημα».

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ