ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Πέτσας: «Η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία»

0

Την «αναξιοπιστία» της επιβεβαίωσε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Τουρκία, μετά την νέα έξοδο του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis και του γεωτρύπανου Κανουνί,  που αναζωπύρωσαν την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο λίγο πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ. «Η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσο για το τι περιμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Το πρώτο είναι μια σαφέστατη καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και στην ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τα προηγούμενα συμπεράσματα γιατί έχουμε δύο ξεκάθαρες παραβιάσεις των προηγούμενων συμπερασμάτων από την Τουρκία , του σημείου 18 και του σημείου 20, άρα δεν μπορούμε να μείνουμε σταθεροί. Το τρίτο είναι η περιγραφή του πλέγματος στήριξης της Τουρκίας αν εκείνη υπαναχωρήσει από τις προκλήσεις της ή των κυρώσεων αν συνεχίσει τις προκλήσεις».

Όσον αφορά τις κινήσεις της κυβέρνησης και τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές», ο κ. Πέτσας σημείωσε, ότι «η “κόκκινη γραμμή” είναι πάντα  προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όσον αφορά την κυριαρχία, το ζήτημα είναι ξεκάθαρο για τα χωρικά ύδατα. Έχουν σαφή προσδιορισμό τα 6 ναυτικά μίλια με πάντα το δικαίωμα της Ελλάδας να τα επεκτείνει στα 12 μίλια όποτε το κρίνει σκόπιμο η ίδια στο μέλλον».

«Το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι σαφώς οριοθετημένη και δεν έχει να κάνει με τα υπερκείμενα ύδατα. Είναι προς διευθέτηση με την τουρκική πλευρά και για αυτό υπάρχει το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών προκειμένου να διευθετηθεί και αυτό το ζήτημα που είναι μια εκκρεμότητα δεκαετιών, τόνισε ο κ. Πέτσας.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ