ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στα 399 τα νέα κρούσματα

0

«Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου» δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης - Αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας με την έλευση του χειμώνα - Τρεις νεκροί το τελευταίο 24ωρο - Άλλοι δύο θάνατοι έγιναν γνωστοί όσο διαρκούσε η ενημέρωση  Μαγιορκίνη, Χαρδαλιά
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 399 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20541, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες. 3122 (15.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8385 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τα 359 εγχώρια κρούσματα, τα 55 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ.

Αναλυτικότερα:

– 33 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ευβοίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων το 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων το 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων τα 3 προέρχονται από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με συρροή στη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στο Καρατεπέ
– 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 229 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 420 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από τους κ.κ. Μαγιορκίνη και Χαρδαλιά έγινε γνωστός ο θάνατος δύο ακόμα ασθενών, ενός 87χρονου στον «Ευαγγελισμό» και μίας 42χρονης με υποκείμενο νόσημα στο Πανεπιστημιακό Πατρών.

Μαγιορκίνης: Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας

Κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία σχετικά με το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ότι «η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου».

Από το Σεπτέμβριο η χώρα μας καταγράφει καθημερινά 200-400 διαγνώσεις με ήπιες αυξητικές τάσεις. Σημαντικός είναι επίσης ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων, που διαμορφώνεται πλέον πάνω από 80, μαρτυρώντας πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας.

Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι είναι πλέον προφανές ότι «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» και με την έλευση του χειμώνα η μεταδοτικότητα του ιού αναμένεται να αυξηθεί.

Για το λόγο αυτό «χρειάζεται περισσότερη προσοχή από όλους μας τις ημέρες που έρχονται», όπως είπε, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό, όχι μόνο στην  Ελλάδα αλλά και αλλού.

Ερωτηθείς για τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το θέμα δεν άπτεται της επιστήμης αλλά της πολιτικής.

Αναφερόμενος στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία, με αφορμή και την θεραπεία που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες γραμμές θεραπείας με δεξαμεθαζόνη και ρεμντενσιβίρη, «τις οποίες ξέρουν οι γιατροί πότε, σε ποια χρονική στιγμή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν». Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε και μονοκλωνικά αντισώματα «που είναι κάτι ανάλογο με τον ορό πλάσματος από άτομα που έχουν ανάρρωσει και μπορεί να χορηγηθεί ως θεραπευτική αγωγή σε ασθενείς».

Όσον αφορά την ρεμντενσιβίρη και πότε χορηγείται στην Ελλάδα, ο καθηγητής εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση του φαρμάκου σε διεθνές επίπεδο και τόνισε πως «στη χώρα μας χορηγείται όταν επιδεινώνονται τα αέρια αίματος ενός ασθενούς και είναι ορατός ο κίνδυνος να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας». Ιδανικά το φάρμακα αυτό θα μπορεί στο μέλλον και εφόσον υπάρχει σε επάρκεια, να δίνεται στην αρχή της νόσησης από κορονοϊό όπως π.χ. χορηγούνται σήμερα τα αντιικά φάρμακα κατά της γρίπης από την αρχή έναρξης των συμπτωμάτων, συμπλήρωσε.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ