ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας: Αν χρειαστούν οριζόντια μέτρα σε δήμους θα τα λάβουμε

0

Για το άνοιγμα των σχολείων, τη χρήση μάσκας, την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω της πανδημίας αλλά και για το αντιγριπικό εμβόλιο μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (14/9) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Τονίζοντας πως εάν χρειαστούν οριζόντια μέτρα σε δήμους η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τα λάβει ο υπουργός είπε «εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι μία πρόκληση».

Αναφερόμενος στο τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία είπε μιλώντας στο Open:

«Είμαστε υποχρεωμένοι και θέλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά. Ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Έχουμε δημιουργήσει task force. Ανάλογα με το αν είναι ένα κρούσμα ή όχι (σ.σ.: στα σχολεία), ο υπεύθυνος θα επικοινωνεί με την περιφερειακή εκπαίδευση και μετά με την task force. Η υγεία των παιδιών είναι το πρώτο μέλημά μας».

«Υπάρχει ένας αλγόριθμος με τον οποίο εμείς κάνουμε τα τεστ. Προτεραιότητα έχουν αυτοί αυτοί που έχουν συμπτώματα και προϋποθέσεις τέτοιες προκειμένου να εξεταστούν. Μετά είναι ειδικές ομάδες, ευπαθείς ομάδες, οι υγειονομικοί και αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» είπε ο υπουργός και τόνισε:

«Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και μία από τις πρώτες στον κόσμο που χρησιμοποιεί ήδη εδώ και λίγες ημέρες, ξεκινώντας από τη Μόρια, ειδικά αντιγόνα τεστ, rapid τεστ πολύ υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας».

Ο υπουργός εξήρε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού αναφέροντας ότι «η χώρα μας είναι 124η σε κρούσματα και 111η σε θανάτους Έχουμε πάει πολύ καλά μέχρι τώρα. Είναι ομαδική η προσπάθεια. Δεν λείπει το οργανωμένο κράτος από την προσπάθεια. Είναι μία πρόκληση το φθινόπωρο και ο χειμώνας».

Για το αν θα γίνονται τεστ στους εκπαιδευτικούς επεσήμανε: «Υπάρχει αλγόριθμος. Προτεραιότητα στα τεστ δίνεται σε όσους έχουν συμπτώματα. Έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους εκπαιδευτικούς. Ο ΕΟΔΥ αναλύει τα στοιχεία για να εφαρμόζει τοπικά μέτρα. Αν χρειαστούν οριζόντια μέτρα σε δήμους, θα το κάνουμε. Δεν μπορούμε να πάρουμε αλόγιστα μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Εμπιστευτήκαμε και σεβαστήκαμε τους ειδικούς. Εφαρμόζουμε πιο τοπικά μέτρα σε επίπεδο δήμων. Πρώτος εγώ και η οικογένειά μου τηρούμε τα μέτρα. Προφανώς και θα φορούσα μάσκα. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών. Με τη μάσκα παίζουμε άμυνα απέναντι στον ιό».

Αναφορικά με το εμβόλιο τόνισε: «Δεν θα είμαστε μία ζωή κλεισμένοι στα σπίτια μας. Με τη βοήθεια της επιστήμης θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Παγκοσμίως γίνονται 170 προσπάθειες και βρίσκονται στην 3η φάση. 600.000 δόσεις θα παραλάβουμε τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου. Δεν πιεζόμαστε με τις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή. Μέσα στην πανδημία ενισχύθηκε το σύστημα υγείας».

«Στις 29/09 ανοίγει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο κατά της γρίπης» είπε κλείνοντας.

https://youtu.be/WaDpWDMLYPM

newsbeast.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ