ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Εκσυγχρονισμός του στόλου: Στο τραπέζι δύο προτάσεις για αγορά φρεγατών

0

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είναι ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων. Η κρίση με την Τουρκία έδειξε ότι στο επίκεντρο είναι η ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος απόκτησης νέων μονάδων είχε ως αποτέλεσμα να μείνει πίσω ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η απόφαση του Γενικού Επιτελείου είναι γνωστή εδώ και καιρό: Πρέπει να αγοραστούν νέες φρεγάτες. Το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε τις προδιαγραφές και αμέσως ξεχώρισαν δύο προτάσεις, οι γαλλικές φρεγάτες Belhara και το αμερικανικό πλοίο πολλαπλών ρόλων MMSC. Κύριος στόχος ένα πλοίο που θα μπορεί να επιχειρεί στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

H γαλλική φρεγάτα εντυπωσίασε τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς διαθέτει πυραυλικό σύστημα SCULPT ή Naval Cruise Missile (NCM) ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων, δηλαδή μπορεί να χτυπήσει από το Ιόνιο Πέλαγος στην καρδιά της Τουρκίας. Είναι εφοδιασμένη με ισχυρό ραντάρ, με όπλα που εξασφαλίζουν αεράμυνα περιοχής, πυραυλικό σύστημα μεγάλης απόστασης και ανθυποβρυχιακές ικανότητες. Το πρόβλημα είναι ότι κοστίζουν ακριβά, καθώς για δύο πλοία η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει πάνω από 3 δισ. ευρώ, ενώ η κατασκευή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου πέντε χρόνια.

Η αμερικανική πρόταση πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αλλά επικαιροποιείται ξανά λόγω των αντισταθμιστικών προγραμμάτων που προσφέρονται. Το πλοίο MMSC είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα οπλικά συστήματα, αμερικανικής, κυρίως, κατασκευής, δοκιμασμένα από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Τα συστήματά του είναι συμβατά με τα υπάρχοντα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η ταχύτητα του είναι το συγκριτικό του πλεονέκτημα. Κοστίζει φθηνότερα από τα γαλλικά πλοία, ενώ και η χρηματοδότησή του μπορεί να γίνει μέσω των προγραμμάτων FMS. Μάλιστα οι Αμερικανοί έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ναυπήγησή τους να γίνει στην Ελλάδα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει το θέμα της αγοράς φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ παράλληλα θα τρέξουν και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα μικρότερης κλίμακας για την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ