ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Η Ελλάδα ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις - Για «θερμό καλοκαίρι» μιλά ο Παναγιωτόπουλος

0

Πώς σχεδιάζει η ελληνική ηγεσία να «αποκρούσει» τις προπαγανδιστικές ενέργειες της 'Αγκυρας στα ελληνικά σύνορα - Τι δήλωσε ο υπουργός Άμυνας
Έτοιμοι για ένα «θερμό καλοκαίρι» στα σύνορα με τη γειτονική Τουρκία δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, δια στόματος του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να διαφυλάξει τα ελληνικά συμφέροντα και εδάφη.

Το πλάνο περιλαμβάνει την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων κατά μήκος του Έβρου, καθώς και μία σειρά μέτρων, τα οποία θα αφορούν ολόκληρο το φάσμα των συνόρων με τη γειτονική χώρα. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι υπάρχει πληροφόρηση για σχέδιο πίεσης προς την Ελλάδα από την πλευρά της Άγκυρας, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες από την ελληνική πλευρά.

Όσον αφορά τη νευραλγική περιοχή του Έβρου, το πλάνο ξεκινά με την ενίσχυση των διμοιριών των ΜΑΤ μετά τη λήξη του συναγερμού για τον κορωνοϊό στον Έβρο αλλά και την αλλαγή των δυνάμεων που βρίσκονταν μέχρι τώρα στη συνοριακή γραμμή, όπως αποφάσισε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, η τρίμηνη απόσπαση των αστυνομικών που βρίσκονταν στην περιοχή έληξε και θα αντικατασταθούν με νέες, ενώ παράλληλα θα διπλασιαστούν οι διμοιρίες από δυνάμεις που θα φθάσουν στον Έβρο από όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, από τις 10 διμοιρίες που υπάρχουν στη συνοριακή γραμμή βαθμιαία θα γίνουν 20 και έτσι, για παράδειγμα, ενώ υπάρχει μια διμοιρία από την Αθήνα θα πάνε δυο.

Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι περιπολίες έτσι ώστε, αν υπάρξει μια ενδεχόμενη μαζική είσοδος μεταναστών, να υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση.

Συνολικά, εκτός από τις δέκα επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ που αναμένεται να μεταβούν στον Έβρο στις δυνάμεις θα προστεθούν και άλλοι 100 αστυνομικοί από όλες τις Διευθύνσεις της χώρας.

Παναγιωτόπουλος: Προετοιμαζόμαστε για θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία

Ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε με την εκτόνωση της κρίσης τον περασμένο Μάρτιο, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, την Τρίτη.

Όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ενταθεί η πίεση στα σύνορά μας το επόμενο διάστημα λόγω δηλώσεων που έχουν γίνει από την άλλη πλευρά.

«Παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού». Σκοπός να ενισχυθούν περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο, επεσήμανε.

Σχετικά με το ζήτημα του φράκτη στον Έβρο και τα ψευδή δημοσιεύματα ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «το θέμα στον Έβρο το έκλεισε χτες (25/5) ο πρωθυπουργός».

«Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο φράκτης θα κατασκευαστεί», τόνισε με έμφαση.

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο υπουργός είπε πως «στη θάλασσα έχουμε εντείνει την αποτρεπτική μας παρουσία. Είναι δύσκολο πεδίο η θάλασσα».

Όσον αφορά τις υπερπτήσεις ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Δε φοβόμαστε. Ούτε εγώ, ούτε οι ένοπλες δυνάμεις. Προετοιμαζόμαστε και έχουμε καθημερινή συνεργασία με το ΥΠΕΞ για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε».

Για το θέμα με τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης ο υπουργός επεσήμανε: «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτές τις συμπεριφορές και προσβολές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Δείτε τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ


Ενημέρωση Παναγιωτόπουλου-Δένδια στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας ήταν εκείνος που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, στο Πεντάγωνο, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και κυρίως για τις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από το περιστατικό που σημειώθηκε στην περιοχή Μελισσοκομείο στις Φέρες.

Η κοινή ενημέρωση της Επιτροπής της Βουλής από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο αντίστοιχα, ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες, με το σύνολο σχεδόν των βουλευτών –στην αίθουσα βρίσκονταν περισσότεροι από 40- να υποβάλουν σχετικές ερωτήσεις τόσο προς την πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων όσο και προς την στρατιωτική ηγεσία των Ε.Δ.

Ο κ. Δένδιας δεχόμενος σωρεία ερωτήσεων αναφορικά με το περιστατικό στην περιοχή Μελισσοκομείο στις Φέρες, χαρακτήρισε ως fake news, τις πληροφορίες που διακινήθηκαν, κυρίως μέσω διαδικτύου, περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατιώτες. Αναφέρθηκε δε και σε κάποιες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες έδειχναν Τούρκους στρατιώτες να βρίσκονται εντός μιας δασώδους έκτασης δίπλα στο ποτάμι, σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένοι στρατιώτες, βρίσκονταν συνεχώς επί τουρκικού εδάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, πρόκειται για τις ίδιες φωτογραφίες που χρησιμοποίησε και η τουρκική πλευρά για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της ότι δεν έγινε καμία παραβίαση συνόρων επισημαίνοντας ότι οι Τούρκοι που απεικονίζονται σε αυτές βρίσκονται σαφώς πίσω από τη συνοριακή γραμμή που χωρίζει τις δύο χώρες. «Δεν επιτρέψαμε απώλεια εθνικού εδάφους» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών ενώ σχολιάζοντας τη τελευταία ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο κ Δένδιας είπε ότι είναι ανακριβής ο ισχυρισμός της Άγκυρας ότι παραβιάστηκε έδαφος της.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο κ. Δένδιας εξαπέλυσε επίσης έντονη επίθεση κατά της «Ελληνικής Λύσης» του Κυριάκου Βελόπουλου κατηγορώντας τον εν λόγο πολιτικό σχηματισμό ότι υιοθέτησε άρρηκτα την προπαγάνδα ξένων μέσων, βοηθώντας να δημιουργηθεί μία φημολογία και μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της χώρας, η οποία ήταν κόντρα στα εθνικά μας συμφέροντα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κατά τις τοποθετήσεις της τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο ΥΕΘΑ κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα στον Έβρο είναι «ανάξιο λόγου» και ότι οι εργασίες στην κατασκευή του φράχτη θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κ. Κωνσταντίνος Φλώρος διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής ότι πέραν της διαχείρισης του προσφυγικού οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση ακόμη και ενός επεισοδίου στρατιωτικής υφής, χαρακτηρίζοντας ως αναληθή τα δημοσιεύματα περί «κατάληψης εθνικού εδάφους».

Εξηγήσεις για τα όσα ειπώθηκαν από τους υπουργούς ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ, ζήτησε από την πλευρά της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ.Γιώργος Κατρουγκαλος. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ακούγοντας τις τοποθετήσεις των κ.κ Δένδια και Παναγιωτόπουλου αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να γίνονται δύο διαβήματα για ένα μη γεγονός», ζητώντας εκ νέου να δοθούν στη δημοσιότητα τα διαβήματα του ΥΠΕΞ.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η γενικότερη στάση της Άγκυρας στην περιοχή συνδέεται άμεσα με την εργαλειοποίηση των μεταστατευτικών ροών και της προσπάθειάς που καταβάλει προκειμένου να καθυστερήσει την ολοκλήρωση του φράκτη που κατασκευάζει η ελληνική πλευρά στον ποταμό Έβρο προς αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Όπως αναφέρουν, η Τουρκία επιχείρησε να αξιοποιήσει ένα τεχνικό ζήτημα προκειμένου να καλλιεργήσει εντυπώσεις, παρότι και άλλες φορές στο παρελθόν έχουν προκύψει θέματα με την αλλαγή της κοίτης του ποταμού. «Πρόκειται για θέματα που συνήθως διευθετούνταν σε τοπικό επίπεδο και μετά από αμοιβαίες εξηγήσεις», καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.

protothema.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ