ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Βγήκε η απόφαση: Την 1η Ιουνίου ανοίγουν ξανά τα δημοτικά σχολεία

0

«Κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανακοινώνεται ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020:

- οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία), - οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και - οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί. Στην αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, στις 13:00 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των ανωτέρω δομών».

“Η άρση των μέτρων για τον κορονοϊό δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες”, είπε χαρακτηριστικά ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, κατά την ενημέρωση της Κυριακής, με αφορμή το αυριανό άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης.

O ίδιος, συνέχισε με ένα άλλο μείζον ζήτημα: «Η ζυγαριά τείνει προς το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων», είπε στη συνέχεια προσθέτοντας «οι περισσότεροι από τους συναδέλφους συνηγορούν ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν και πρέπει να ανοίξουν. Επιδημιολογικά είμαστε πολύ καλά, το R0 είναι πολύ κάτω από 1».

Σύμφωνα με τον Δ. Χατζηγεωργίου ο ιός θα είναι για πολύ καιρό μαζί μας, ούτε τον Σεπτέμβριο ούτε τον Οκτώβριο θα είναι πλήρως ασφαλές αλλα

  •     Τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν
  •     οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι μικρές
  •     δεν έχει ξεκαθαριστεί αλλά φαίνεται ότι ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση του ιού είναι μικρός.

Το άνοιγμα των σχολείων είχε προαναγγείλει δύο ώρες πριν, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας για την εξέλιξη της πανδημίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η φάση του ανοίγματος εξελίσσεται ομαλά. Οι συστάσεις τηρούνται, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και ανέφερε ότι η εμπειρία από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι θετική.

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία έχει συνοδευτεί και με αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, που αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου της ζωντανής μετάδοσης μαθημάτων, σε περίπτωση απουσίας μαθητή, ο οποίος δεν δύναται να παρακολουθήσει με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, επειδή ανήκει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από COVID-19.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) έχουν καλέσει σε κινητοποίηση τους εκπαιδευτικούς την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 19:00 στα Προπύλαια, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να αποσυρθεί το «αντιεκπαιδευτικό» -όπως το χαρακτηρίζουν- πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, να καταργηθεί η τροπολογία και να μην εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για την ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ