ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αμετανόητος ο Μιχαλολιάκος, αρνείται τα πάντα

0

Υποστήριξε τη Χρυσή Αυγή και αρνήθηκε τα εγκλήματά της κατά την απολογία του, επί τρεις και πλέον ώρες, ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος επιχείρησε να πείσει ότι η συνολική δράση της Χ.Α. ήταν νόμιμη, ενώ εμφανίστηκε αμετανόητος και σταθερός στην υπεράσπιση των ιδεολογικών αρχών του κόμματός του, προσπαθώντας να αποσείσει κάθε ευθύνη έκνομης δράσης και να αντικρούσει την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, που έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε, αποδοκιμάστηκε όταν εισήλθε στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα, ενώ ένταση επικράτησε στο δικαστήριο μόλις ολοκληρώθηκε η απολογία του, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για όσα αναφέρονται στο βαρύ κατηγορητήριο.

Η υπερασπιστική του γραμμή στηρίχθηκε στη θέση ότι η δίωξη εις βάρος μελών και στελεχών της Χ.Α. ήταν «πολιτική σκευωρία» όπως τη χαρακτήρισε, και ότι η δράση του κόμματός του ήταν νόμιμη.

«Εβλεπαν», είπε, «τις δημοσκοπήσεις και οργάνωναν κατηγορητήρια», αποδίδοντας την ποινικοποίηση της υπόθεσης σε πολιτικές στοχεύσεις της τότε κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

«Το κόμμα», ανέφερε πολλές φορές ο Νίκος Μιχαλολιάκος, «δεν είχε καμία σχέση με τον φόνο», εννοώντας τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ εμφανίστηκε να «αδειάζει» στελέχη του κόμματός του που κατηγορούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για διάφορες εγκληματικές πράξεις και κράτησε, ή τουλάχιστον το προσπάθησε, αποστάσεις για τα πεπραγμένα τοπικών οργανώσεων της Χ.Α. που είχαν εγκληματικές δράσεις, όπως η Τοπική της Νίκαιας με τις επιθέσεις κατά μελών και στελεχών του ΠΑΜΕ.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε όταν δέχθηκε βροχή ερωτήσεων, αν ενημερώθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Ιωάννη Λαγό, και αν ήταν σε γνώση του οι κινητοποιήσεις των τοπικών οργανώσεων πριν δολοφονηθεί ο Φύσσας.

Επικοινωνία με Λαγό

Στις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιωάννη Λαγό τα μεσάνυχτα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ισχυρίστηκε ότι ο Λαγός δεν του είπε τίποτα, ούτε εκείνος ρώτησε να μάθει πώς έγιναν τα πράγματα «γιατί ήταν κάτι που δεν ενδιέφερε τη Χ.Α.», ενώ ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έδωσε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα.

Πέραν όμως της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, για την οποία επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις και να αντικρούσει το βαρύ κατηγορητήριο περί οργανωμένης κινητοποίησης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος τα ίδια είπε και για την επίθεση που δέχθηκαν στελέχη και μέλη του ΠΑΜΕ λίγες ημέρες πριν δολοφονηθεί ο Φύσσας. Ο αρχηγός της Χ.Α. έκανε λόγο για «τυχαία συμπλοκή» για την οποία επίσης ανέφερε ότι δεν είχε ιδέα, ενώ στην ίδια λογική κινήθηκε και για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες.

Και ενώ αρνήθηκε κάθε παράνομη δράση της Χ.Α., επέμεινε στην ιδεολογία του κόμματός του δηλώνοντας εθνικιστής αλλά όχι φασίστας. «Είμαι», τόνισε, «εθνικιστής και δηλώνω εθνικιστής. Δεν είμαι μασκαράς, με ψήφισαν χιλιάδες Ελληνες πολίτες».

Για τα ναζιστικά σύμβολα

Την προσπάθειά του να αποκαθάρει τη Χ.Α. από κάθε τι το εγκληματικό και το παράνομο, ο Νίκος Μιχαλολιάκος την επέκτεινε και στο ναζιστικό προφίλ του κόμματός του και του ιδίου, αρνούμενος την ύπαρξη ναζιστικής ιδεολογίας: «δεν είμαι φασίστας», είπε πολλές φορές, ενώ για τις εμπρηστικές ομιλίες του, ναζιστικού περιεχομένου, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ανέφερε ότι τα της δικογραφίας είναι «αποσπασματικές φράσεις», επαναλαμβάνοντας πως η Χ.Α. δεν ήταν ναζιστικό κόμμα. «Ο εθνικισμός των Ελλήνων δεν μπορεί να είναι αντίγραφο του γερμανικού εθνικισμού ή του ιταλικού εθνικισμού», είπε ο Ν. Μιχαλολιάκος, ενώ ερωτηθείς από την έδρα για τα ναζιστικά σύμβολα και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς υποστήριξε πως: «Ο χαιρετισμός αυτός δεν ήταν ο επίσημος της Χρυσής Αυγής. Χαιρέτησα κάποιες φορές έτσι γιατί τον θεωρώ ελληνικό τον χαιρετισμό αυτό. Ηταν ο χαιρετισμός των εθνικιστών στον μεσοπόλεμο», ενώ αρνήθηκε την ύπαρξη των ταγμάτων εφόδου.

Μάλιστα υπεραμύνθηκε των δράσεων της Χρυσής Αυγής, την οποία χαρακτήρισε «κόμμα με τα κρυστάλλινα οικονομικά», για να καταλήξει πως το κόμμα του ανήκει «στα υγιή κόμματα που θέλουν τα κόμματα όχι σαν τα ορφανά του Λένιν και του Στάλιν που μας ασκούν κριτική...», όπως είπε, για να δεχθεί από πολίτη που παρακολουθούσε τη δίκη την παρατήρηση «δεν λέτε τίποτα για τα ορφανά του Χίτλερ».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος έδωσε μάχη να πείσει ότι η Χ.Α. και τα πολιτικά της στελέχη δεν συγκροτούσαν εγκληματική οργάνωση, φθάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει το κόμμα του «ετερόκλητο πλήθος» και να απαξιώσει με δηκτικούς χαρακτηρισμούς πρώην συνεργάτες του.

Μιλώντας απαξιωτικά για τους βουλευτές του κόμματός του επιχείρησε να ενισχύσει τον ισχυρισμό του πως δεν υπήρχε συνοχή σε μια ομάδα που, σύμφωνα με την κατηγορία, διέπραξε εγκληματικές πράξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε τον Δημ. Κουκούτση «παλαιοκομματικό και Μαυρογιαλούρο», τον Στ. Μπούκουρα «πρώην ΠΑΣΟΚο που πουλούσε τυρόπιτες και πεϊνιρλί» και τον Κ. Μπαρμπαρούση «βοσκό που έβοσκε πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία». «Πώς γίνεται», είπε, «να κάνω εγκληματική οργάνωση με έναν που πουλούσε τυρόπιτες στο Περιστέρι, ενώ ο άλλος είχε εμπορικό κατάστημα στην Πέλλα;».

Με την ολοκλήρωση της απολογίας Μιχαλολιάκου το δικαστήριο θα ορίσει ημερομηνία, οπότε οι εισαγγελείς θα προτείνουν επί της ενοχής των κατηγορουμένων, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2020.

«Ένας δολοφόνησε έναν άλλον»

Αίσθηση προκάλεσε στο δικαστήριο η προσπάθεια του Νίκου Μιχαλολιάκου να εμφανίσει, σε αντίθεση με το βαρύ κατηγορητήριο, ως μία συνήθη δολοφονία, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αποσυνδέοντάς της από κάθε οργάνωση και κάθε ιδεολογικό υπόβαθρο. «Ενας», είπε χαρακτηριστικά, «δολοφόνησε έναν άλλον. Καταδίκασα από τη Βουλή το γεγονός», τονίζοντας πως το κόμμα του δεν είχε σχέση με τον φόνο και πως «πρώτα απ’ όλους η Χρυσή Αυγή δεν θα ήθελε να υπάρξει αυτό το γεγονός», ενώ μίλησε για την ανάληψη του πολιτικού κόστους και όχι της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα, δηλώνοντας πως το περιεχόμενο της δήλωσής του δεν έγινε από τους δημοσιογράφους κατανοητό. «Πληρώσαμε», πρόσθεσε, «το πολιτικό κόστος, εκόντες άκοντες».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ