ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ακίνητα: Πρώτη σε επενδύσεις στην Ευρώπη η Ελλάδα

0

Το «πάνω χέρι» ως προς τις επενδύσεις σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα είχε η Ελλάδα, πανευρωπαϊκά, το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Savills.

Σε όλη την Ευρώπη επενδύθηκαν 111 δισ. ευρώ, μέγεθος που είναι μειωμένο κατά 16%, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2018, αλλά και 2% μικρότερο, εάν συγκριθεί με τον ετήσιο μέσο όρο των σχετικών επενδύσεων.

Τι φανερώνουν τα μεγέθη

Τα 2/3 των ευρωπαϊκών χωρών της έρευνας της Savills εμφάνισαν χαμηλότερες επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ωστόσο, η ελληνική αγορά ακινήτων ανήκει στο στενό κλαμπ των επτά ευρωπαϊκών κρατών που εμφανίζουν αύξηση επενδύσεων, με το ρυθμό μεταβολής να είναι διπλάσιος, συγκριτικά με την Τσεχία που παρουσιάζει τις υψηλότερες επενδύσεις, μετά τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2019, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, οι επενδύσεις σε real estate αυξήθηκαν σε ποσοστό 120% στην Ελλάδα, 59% στην Τσεχία, 44% στην Ιταλία, 34% στην Ιρλανδία, 42% στη Σουηδία, 8% στη Νορβηγία και 3% στη Γαλλία.

Συνολικά, η Νότια Ευρώπη, το πρώτο εξάμηνο του 2019, προσέλκυσε περισσότερα κεφάλαια σε ποσοστό 9-10%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, γεγονός που, κατά τους αναλυτές, σχετίζεται με τις αυξημένες τιμές ακινήτων σε Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία, τρεις χώρες που ανήκουν στους παραδοσιακούς επενδυτικούς προορισμούς.

Τα γραφεία απορροφούν τα υψηλότερα κεφάλαια, αντιπροσωπεύοντας επενδύσεις 44,4 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στην ενίσχυση της απασχόλησης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην αύξηση της ζήτησης για σύγχρονους χώρους.

Οι αποδόσεις στα πρώτης κατηγορίας γραφεία διαμορφώνονται σε 4% ή λιγότερο, σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση την Λισσαβόνα (4,25%), τη Βαρσοβία (4,5%), το Μάντσεστερ (4,75%), την Αθήνα (6,25%) και το Βουκουρέστι (7,15%). Οι μεγάλες αποδόσεις στην Αθήνα (όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις) αποτελούν έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι συγκεκριμένες περιοχές μαγνητίζουν τους επενδυτές.

Για το 2019 η Savills εκτιμά ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα θα διαμορφωθούν σε 241 δισ. ευρώ και θα είναι χαμηλότερες, κατά 18%, συγκριτικά με το 2018.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ