ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας»

0

«Είναι πρώτη φορά που έρχομαι ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός. Αποδείξαμε νομίζω ότι μπορούμε να νικήσουμε το λαϊκισμό και αυτή η νίκη μας ήταν επίσης μια νίκη για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς επιτύχαμε να εξαλείψουμε την άκρα Δεξιά και τη Χρυσή Αυγή απο το ελληνικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα μπροστά μας, έχουμε σημαντικές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο που κράτησε τη χώρα μας πίσω για περισσότερο από μια δεκαετία», συνέχισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε και εξωτερικές προκλήσεις. Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια απίστευτα αποσταθεροποιημένη περιοχή, αλλά είμαστε εδώ για να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στη σταθερότητα της περιοχής και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Brexit, o κ. Μητσοτάκης είπε: «Αφήστε να δούμε πρώτα. Είναι καλό νέο ότι έχουμε συμφωνία. Τώρα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτή η συμφωνία θα λάβει την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου».

Ο πρωθυπουργός, στο αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναμένεται να θέσει το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών του μεταναστευτικού/προσφυγικού στους ηγέτες της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι θεωρεί «απαράδεκτη» την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι αυτό δεν συνιστά πρόβλημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει σήμερα σειρά επαφών με ηγέτες κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κρίσιμο ζήτημα για την Αθήνα, εκτός από τη σύνδεση των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας για τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ με το «καρότο» της αύξησης της χρηματοδότησης για το προσφυγικό, αποτελεί και η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, υπέρ της οποίας έχει ταχθεί ο κ. Μητσοτάκης προβάλλοντας το επιχείρημα της σταθερότητας που δημιουργεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των βαλκανικών χωρών. Και σε αυτό το ζήτημα, ωστόσο, όπως και στο θέμα της Τουρκίας, η Αθήνα δεν θέλει να εμφανίζεται επισπεύδουσα, καθώς, ούτως ή άλλως, προκαλεί ήδη σύγκρουση μεγάλων παικτών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, με αφορμή το ζήτημα της αποσύνδεσης των ενταξιακών της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, με το οποίο διαφωνούν σφόδρα Γαλλία και Ολλανδία (αλλά και η Ιταλία). Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι δύο χώρες πρέπει να πορευτούν από κοινού, παρότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συναντήσεις με τους ηγέτες του ΕΛΚ

Πέραν των συγχαρητηρίων για την εκλογή του και την εικόνα της Ελλάδας τους τελευταίους τρεις μήνες, κατά τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ (λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής) στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ηγέτες του ΕΛΚ τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, τις εξελίξεις για το Brexit και το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού - προσφυγικού.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Gertrud von der Leyen, τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Pablo Casado και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Manfred Weber, ενώ είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Leo Varadkar και τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Joseph Daul.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ