ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνείς διακρίσεις Ελλήνων φοιτητών στα μαθηματικά

0

Με σημαντικές διακρίσεις επέστρεψαν στην Ελλάδα οι ομάδες φοιτητών από διεθνή διαγωνισμό μαθηματικών, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο των παιδιών που συμμετείχαν. Οι ομάδες του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και η συμμετοχή από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, είχαν επιτυχημένη παρουσία στον 26ο Διεθνή Διαγωνισμό «International Mathematics Competition» στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας (από 28 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου), κατακτώντας μετάλλια και εύφημες μνείες σε έναν σημαντικό διεθνή διαγωνισμό, με συμμετοχή 360 φοιτητών από 64 χώρες. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το University College London και πραγματοποιείται στο American University της Βουλγαρίας.

Eνα χρυσό μετάλλιο και δύο αργυρά κατέκτησαν οι τρεις φοιτητές του Μαθηματικού που απάρτιζαν την ομάδα του ΕΚΠΑ. Ο Ιάσων-Κυπριανός Προδρομίδης κέρδισε χρυσό και οι Σωτήρης Αρμενιάκος και Γιώργος Κοντογεωργίου κέρδισαν αργυρό μετάλλιο. Η κατάκτηση μεταλλίων είναι αποτέλεσμα της επίλυσης δύσκολων και πρωτότυπων μαθηματικών προβλημάτων.

«Το ΕΚΠΑ και ειδικά το Μαθηματικό Τμήμα συμμετέχει πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και έχουμε μακριά πορεία διακρίσεων και επιτυχιών. Οι φοιτητές που συμμετέχουν είναι ιδιαίτερα παιδιά, με την έννοια πως έχουν ταλέντο στα μαθηματικά. Για πολλά απ’ αυτά είναι και το χόμπι τους, πέρα από τις σπουδές τους», λέει στην «Κ» ο κ. Αριστείδης Κοντογεώργης, καθηγητής στο Μαθηματικό και υπεύθυνος της ομάδας του ΕΚΠΑ. Ιδιαίτερη σημασία έχει η διάκριση του I. Προδρομίδη, που αν και πρωτοετής φοιτητής κατάφερε να κατακτήσει χρυσό μετάλλιο, συναγωνιζόμενος φοιτητές μεγαλύτερων ετών.

Με τα περισσότερα μετάλλια από κάθε άλλη χρονιά, αλλά και με εύφημες μνείες, επέστρεψε από το Μπλαγκόεβγκραντ η ομάδα φοιτητών του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Ιακωβίδης κατέκτησε αργυρό μετάλλιο, οι Ιωάννης Χαρισιάδης, Δημήτριος Τσιντσιλίδας, Βασίλειος Μακρίδης και Δημήτριος Κωνσταντινίδης κατέκτησαν χάλκινο, ενώ οι Daniel-Βασίλης Τσεπέλε και Ιωάννης Λιόδης εύφημη μνεία. Οι τέσσερις πρώτοι είναι φοιτητές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, οι δύο στο Μαθηματικό και ένας στο Φυσικό.

«Η φετινή συγκομιδή μεταλλίων καταδεικνύει μια σαφή ανοδική πορεία στις επιδόσεις των φοιτητών του ιδρύματος», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΑΠΘ. «Το σημαντικό για τους φοιτητές είναι πως με τη συμμετοχή και τις διακρίσεις αποκτούν αυτοπεποίθηση. Πολλοί συνεχίζουν με μεταπτυχιακά και αρκετοί έχουν εξέλιξη ερευνητική και ακαδημαϊκή», λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών Ρωμανός-Διογένης Μαλικιώσης, υπεύθυνος της ομάδας του ΑΠΘ. Η επταμελής ομάδα συστήθηκε έπειτα από διαγωνισμό επιλογής που διοργανώθηκε από το Τμήμα Μαθηματικών, το οποίο είχε αναλάβει και την προετοιμασία της αποστολής. Χαρακτηριστικό είναι πως μεγάλο μέρος της προετοιμασίας πραγματοποιήθηκε από φοιτητές που είχαν βραβευτεί σε προηγούμενους διαγωνισμούς.

Η αποστολή του ΕΜΠ αποτελούνταν από τέσσερις φοιτητές και κατέκτησε ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο καθώς και δύο εύφημες μνείες. Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και ο φοιτητής από το Δημοκρίτειο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ