ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

«Πύρινο» 24ωρο με 796 πυροσβέστες να επιχειρούν σε 56 μέτωπα

0

Σχεδόν 800 πυροσβέστες επιστρατεύθηκαν την Τρίτη ολόκληρη τη χώρα, με το βάρος να πέφτει φυσικά στην Εύβοια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα 56 πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν από τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι την ίδια ώρα της Τρίτης.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δυναμικά στο αρχικό τους στάδιο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, μαζί με τη γιγαντιαία επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη στην Εύβοια, συνολικά επιχείρησαν: 796 πυροσβέστες, 347 οχήματα, 274 πυροσβέστες ως πεζοπόρα τμήματα, 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 30 εθελοντές και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Συνδρομή παρείχαν δύο ελικόπτερα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και 56 υδροφόρες και 17 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, 30 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των πυροσβεστικών υπηρεσιών, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια των πυρκαγιών.

Σε ισχύ ο «Κοπέρνικος»

Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.Τ

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους και για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την καταστροφική πυρκαγιά.

Εξάλλου, από την Πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης 112.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ