ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Δικαιοσύνη: Επεστράφησαν τα δύο Προεδρικά Διατάγματα

0

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκονται από χθες τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν την επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και τα οποία εστάλησαν στο Μαξίμου από τη Νομική Υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Τα Π.Δ. δεν υπογράφτηκαν από τον Προκόπη Παυλόπουλο, δεν έχουν νομική ισχύ και, άρα, δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα επανεκκινήσει τη διαδικασία με νέα λίστα και όχι με βάση αυτή της προηγούμενης Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τα πρώτα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν κινείται ο πρωθυπουργός, καθώς, μετά το αρχικό στίγμα κινήσεων από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ανάληψης καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και το «κρας τεστ» του χειρισμού της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, συνεχίζει τον κύκλο των επαφών του με τις ηγεσίες των υπουργείων, ενώ συνεχείς θα είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και το Σαββατοκύριακο. Η χθεσινή επίσκεψή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Παιδείας και η συνάντηση με την ηγεσία του παρουσία και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ήταν ενδεικτική των προτεραιοτήτων που έχει θέσει, με στόχο να εκπέμψει το μήνυμα ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Και ευρωπαϊκή κανονικότητα με τη στρεβλή σημερινή έννοια του ασύλου δεν υπάρχει, όπως έχει καταστήσει σαφές, προχωρώντας στην κατάργηση του ασύλου με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Εξάλλου, το νομοσχέδιο για την ανώτατη παιδεία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί στην πρώτη κοινοβουλευτική περίοδο, τον Οκτώβριο.

Βελτίωση καθημερινότητας

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός απευθύνει το μήνυμα ότι προτεραιότητα έχει η βελτίωση της καθημερινότητας, καθώς η χθεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε στόχο να αναδείξει το στοίχημα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Δημοσίου για την εξυπηρέτηση του πολίτη και την αλλαγή της σχέσης του με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία αποτελεί το πρώτο και κυρίαρχο μέτωπο, όπως κατέδειξε η χθεσινή πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, καθώς εξειδικεύεται το φορολογικό νομοσχέδιο – θα κατατεθεί αμέσως μετά το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος πριν κλείσει η Βουλή (στις 10 Αυγούστου), ενώ εμμέσως πλην σαφώς από την ανακοίνωση του Μαξίμου προκύπτει ότι η συζήτηση εστιάστηκε στον δημοσιονομικό χώρο και στα κόκκινα δάνεια.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση «τρέχει» σε μία σειρά από μέτωπα, μεταξύ των οποίων η δημόσια τηλεόραση. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες υπήρξε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την ΕΡΤ στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι συναρμόδιοι υπουργοί που μετέχουν στη γενική συνέλευση της ΕΡΤ κ.κ. Στ. Πέτσας, Χρ. Σταϊκούρας και Λίνα Μενδώνη, ενώ παρών ήταν και ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτ. Αυγενάκης (λόγω μετάδοσης αθλητικών γεγονότων). Στο πρώτο μέρος της σύσκεψης παρών ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Γιάννης Δρόσος, ο οποίος ανέλυσε τις τηλεοπτικές και οικονομικές επιπτώσεις που έχει στο πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ η μετάδοση αγώνων των τριών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση και καθώς ο κ. Δρόσος έχει υποβάλει την παραίτησή του, τού ζήτησε να παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, μέχρις ότου ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Πρόθεση της νέας κυβέρνησης, σημείωναν οι ίδιες πηγές, είναι η ΕΡΤ «να γίνει «μια υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκή δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Απάντηση Κεφαλογιάννη

Στο μεταξύ, η Ολγα Κεφαλογιάννη, απαντώντας στην άρνησή της να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού, υποστήριξε (στο Open TV) ότι έχοντας δουλέψει ως αρμόδια τομεάρχης Πολιτισμού η συμφωνία της ήταν ότι αυτή θα ήταν η θέση της και σε ένα κυβερνητικό πόστο. «Τελικά υπάρχει μια διαφορετική επιλογή και αποφάσισα να παραμείνω βουλευτής και να δώσω από εκεί τη μάχη της υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου», σημείωσε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ