ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Με δύο Canadair CL-415 θα συμμετάσχει τελικά η Ελλάδα στο "RescEU"

0

Με δύο αεροσκάφη τύπου Canadair CL-415, η χώρα μας από σήμερα συμμετέχει ενεργά στην μεταβατική περίοδο του προγράμματος RescEU, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση της Ευρ. Επιτροπής.

Η Ελλάδα υπήρξε από τα πρώτα κράτη-μέλη που υποστήριξε ενεργά την πρόταση της Ευρ. Επιτροπής για τη δημιουργία του RescEU από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο, αξιολογώντας το εν λόγω πρόγραμμα ως έμπρακτη ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σε ένα κοινό πρόβλημα, όπως είναι αυτό των φυσικών καταστροφών.

Σημειώνεται ότι με τη συμμετοχή της χώρας μας στο μεταβατικό στάδιο RescEU αξιοποιούνται σημαντικά χρηματοδοτικά οφέλη, καθώς για τα αεροσκάφη που εντάσσονται στο δυναμικό του προγράμματος, χρηματοδοτείται το 75% του κόστους της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης.

Στη μεταβατική αυτή περίοδο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, τα κράτη–μέλη μπορούν να προσφέρουν υφιστάμενα εθνικά μέσα στο RescEU. Η λύση αυτή είναι προσωρινή μέχρι την ουσιαστική ενεργοποίηση του RescEU, με την οποία προβλέπεται αγορά νέων μέσων από κοινού με την Ευρ. Επιτροπή, όπου 80-90% της δαπάνης αγοράς θα συγχρηματοδοτείται από την Ευρ. Επιτροπή.

Από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι τα δύο αυτά εθνικά μέσα, θα παραμείνουν εντός της χώρας και αν καταστεί ανάγκη σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα τότε θα μετασταθμεύσουν, όμως υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει ανάλογο ζήτημα εντός Ελλάδας ή δεν θα βρίσκεται σε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς και συναγερμού η χώρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ