ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» με την απλή αναλογική δίνει τέλος στην «ενός ανδρός αρχή» του δημαρχοκεντρικού μοντέλου

0

Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό που θα ισχύσει στις 26 Μάη για τα νέα δημοτικά συμβούλια που θα εκλεγούν για πρώτη φορά με απλή και ανόθευτη αναλογική. Μέχρι χτες η παράταξη του εκάστοτε Δημάρχου έπαιρνε  αυτόματα τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων, με ότι αυτό σήμαινε για τη δημοκρατία και τον κοινωνικό έλεγχο στις δημοτικές αποφάσεις. Τώρα αυτό τελειώνει και η κάθε παράταξη θα εκλέγει τους συμβούλους που της αναλογούν από τον 1ο γύρο, ανεξάρτητα ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος στον 2ο γύρο.

Οι συνθέσεις που προωθεί ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» μειώνουν τις εκλογικές διενέξεις και τα διλήμματα γύρω από πρόσωπα και μεταθέτουν την κουβέντα σε προγραμματικό επίπεδο. Δυστυχώς στην παρούσα προεκλογική περίοδο για το Δήμο Ρεθύμνου αυτά αποσιωπούνται από τους «επίδοξους» διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, διότι α) έχουν δυσκολία να αποδεχτούν την απλή αναλογική και β) δεν τους συμφέρει να ακουστεί ότι στις 26 Μάη τελειώνουμε με το παλιό συγκεντρωτικό σύστημα και φυσικά επισείουν υποκριτικά τον κίνδυνο της «ακυβερνησίας».

Γι’ αυτό ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» προβλέπει την εποικοδομητική ψήφο για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα και θέτει ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να υπάρχουν διαπαραταξιακές συναινέσεις και ταυτόχρονα να διοικείται ο Δήμος.

Για πρώτη φορά προβλέπονται τοπικά δημοψηφίσματα και θεσμοθετούνται συνελεύσεις κατοίκων σε τοπικές κοινότητες και γειτονιές. Τονώνεται η λειτουργία των κοινοτήτων, με την μεταφορά αρμοδιοτήτων σε συνδυασμό με τον επιμερισμό ποσοστού από τους αναπτυξιακούς ΚΑΠ, για την εκτέλεση μικρών εργασιών.

Η διακυβέρνηση του Δήμου δεν είναι μια τεχνοκρατική υπόθεση και μόνο θέμα διαχείρισης. Σε κάθε μικρή η μεγάλη απόφαση υποκρύπτονται αντιθέσεις, συμφέροντα, εξυπηρετήσεις και είναι σημαντικό οι αποφάσεις να παίρνονται με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών και του δημοσίου συμφέροντος. Από τους συντελεστές των δημοτικών τελών, μέχρι τα τοπικά χωρικά σχέδια, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τις κοινωνικές δομές και την φιλοξενία προσφύγων, τα παραδείγματα πολιτικών υπέρ η κατά της κοινωνικής πλειοψηφίας των δημοτών και υπέρ η κατά των συμφερόντων είναι πολλά.

Οι προγραμματικές συγκλίσεις και συνεννοήσεις, πρέπει να έχουν κοινωνικές αναφορές υπέρ της προόδου και κατά της συντήρησης. Οι προοδευτικές συναινέσεις υπηρετούν την δίκαιη ανάπτυξη του τόπου, την κοινωνική πλειοψηφία και τη διαφάνεια. Η στήριξη στο συνδυασμό «Οι Πολίτες Μπροστά» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Θωμά Κρεβετζάκη εγγυάται την προοδευτική διακυβέρνηση του Δήμου Ρεθύμνου.

* Ο Γιώργος Βλαστός είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό «Οι Πολίτες Μπροστά» με Υποψήφιο Δήμαρχο τον Θωμά Κρεβετζάκη

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Βλαστός γεννήθηκε στο Ρέθυμνο. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έκανε το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Βιοφυσικής και Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου. Είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου. Το 2010 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος και από το 2011 μέχρι το 2014 διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου. Εργάστηκε ως Ερευνητής Bιοϊατρικών Επιστημών στο Σικάγο και Ατλάντα στις Η.Π.Α. και στο Μόναχο της Γερμανίας. Ήταν Ερευνητής στο ΙΤΕ και Συμβασιούχος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο ΤΕΙ Κρήτης. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στο Ρέθυμνο.

 

Επικοινωνία:

Κινητό: 697 4077909

E-mail: george_vlastos@yahoo.com

Facebook: facebook.com/gvlastos1

Twitter: @vlastosg

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ