rethemnos-sprite
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μετά τα πειράματα με τις εισφορές, στο ίδιο καθεστώς ασφάλισης δείχνει να διατηρεί τους αγρότες η κυβέρνηση

Έτσι, ούτε στο χειρότερο (με τα 6 κλιμάκια) που έρχεται για τους ελεύθερους θα περάσουν αλλά ούτε και σε ξεχωριστό ειδικό καθεστώς, όπως ήταν παλιότερα του ΟΓΑ, θα ενταχθούν. Αυτό σημαίνει ότι τα δύσκολα για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής παραμένουν και η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα την οποία καταδίκαζε για καιρό η Νέα Δημοκρατία, θα συνεχίσει να βαραίνει τον αγροτικό κόσμο, δυσκολεύοντας όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, o κ. Μηταράκης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, εξήγησε ότι στην περίπτωση των αγροτών θα ισχύσει αυτό που ισχύει σήμερα και ότι το νέο καθεστώς εισφορών που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα αφορά αποκλειστικά στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πέραν των διαβεβαιώσεων αυτών, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε και στο υπό σχεδίαση νέο ασφαλιστικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας πως οι τρεις βασικές τομές που προβλέπουν οι αποφάσεις του ΣτΕ θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 04 Οκτωβρίου 2019.

«Ο συνδυασμός των φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, θα εξασφαλίσει συνολικά μεγαλύτερα κέρδη τόσο για τον ελεύθερο επαγγελματία όσο και για τον αγρότη. Το αποτέλεσμα θα είναι χαμηλότερη συνολικά επιβάρυνση αλλά υψηλότερη σύνταξη» υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Τέλος, σχετικά με τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε:

«Θα υπάρξει πρόβλεψη για όσους ξεκινούν στην αγορά εργασίας ως ελεύθεροι επαγγελματίες, κατά τη διάρκεια της πρώτης εισαγωγικής τους περιόδου, να είναι ακόμα πιο χαμηλές οι Ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλουν.»

Εντωμεταξύ, επίκαιρη ερώτηση είχε καταθέσει από τις 20 Νοεμβρίου ο Γεώργιος Μουλκιώτης, Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, ζητώντας διευκρινήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση, σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την ασφαλιστική κάλυψη των αγροτών σε συνδυασμό με την υφιστάμενη ασφαλιστική ενημερότητά τους. Ο ίδιος υποστήριξε πως ενώ η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί για την κατάργηση του νόμου 4387/201, καταγγέλλοντας το για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών σε συνδυασμό με τις υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις. «Σήμερα, η κυβέρνηση διαδίσει ότι απλώς θα προσαρμόσει τον «νόμο ΣΥΡΙΖΑ και Κατρούγκαλου» στις αποφάσεις του ΣτΕ», υποστηρίζει ο βουλευτής στην ερώτησή του.