rethemnos-sprite
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ο κανόνας του 1% στην ακτινογραφία του ελληνικού κρασιού

Ταυτόχρονα η µέση παραγωγή κάθε οινοποιείου µειώθηκε κατά 67,4%. Τόσο οι αµπελουργικές εκτάσεις, όσο και η εξέλιξη της οινοπαραγωγής ακολουθούν πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια, όπως κατά καιρούς γνωστοποιούν συντελεστές και οργανώσεις του κλάδου. Τα 628.000 στρέµµατα που καταγράφηκαν πέρυσι µε οινοποιήσιµες ποικιλίες σηµατοδοτούν µια µεταβολή -23,13% στις αµπελουργικές εκτάσεις, ενώ στο -38,8% αποτιµάται η µείωση της οινοπαραγωγής.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν την προηγούµενη εβδοµάδα από τον νέο πρόεδρο της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Αµπέλου και Οίνου (Ε∆ΟΑΟ), Γιάννη Βογιατζή, ο οποίος σηµείωσε πως παρά τη θεαµατική, κατά 105%, αύξηση του αριθµού των οινοποιείων, το 3% αυτών οινοποιεί το 60% της συνολικής παραγωγής, ενώ το 14% το 90% της παραγωγής οινοποιήσιµων σταφυλιών.

Παράλληλα παρουσιάστηκε η «ακτινογραφία» της πορείας του ελληνικού κρασιού στις αγορές την τελευταία δεκαετία, που εκπόνησαν η διευθύντρια της Ε∆ΟΑΟ Μαρία Τριανταφύλλου και στελέχη της οργάνωσης. Όπως σχολίασε ο κ. Βογιατζής, στα αξιοσηµείωτα της µελέτης, είναι «η εντυπωσιακή αύξηση της αξίας των εξαγωγών στις χώρες όπου εφαρµόστηκαν προγράµµατα προβολής». Τονίστηκε επίσης η µεγάλη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού κρασιού παγκοσµίως που επιτεύχθηκε την ίδια περίοδο, «πρόκειται για µια εντυπωσιακή ανατροπή», όπως είπε.

«Μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασµό marketing που εκπόνησε και υλοποιεί, ο κλάδος κατάφερε να λειτουργήσει ενωτικά και συντεταγµένα, αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό κρασί, παρά τα µεγάλα προβλήµατα που αντιµετώπισε τα τελευταία χρόνια, όπως οΕΦΚ, παραοικονοµία κλπ, παραµένει ένας τοµέας της εθνικής οικονοµίας µε προοπτική» αναφέρει ο κ. Βογιατζής.

Σηµειώνεται ότι η παραγωγή οίνου την αµπελουργική περίοδο 2018-2019 ανήλθε στα 2.235.289 εκατόλιτρα, που µεταφράζεται σε µια πτώση στο σύνολο της παραγωγής κατά 7,26% σε σύγκριση µε την περίοδο 2017-2018. Η µείωση αφορά όλες τις κατηγορίες, πλην των ποικιλιακών οίνων, που γράφουν αύξηση κατά 18,04%, επιβεβαιώνοντας τον προσανατολισµό των οινοποιείων για αύξηση αυτής της κατηγορίας.