ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ιστορικό κτήριο Εθνικής Τράπεζας - Πριν γίνει ξενοδοχείο πρέπει ο δήμος ν’ αναλάβει πρωτοβουλία

0

Πέρασαν πέντε χρόνια, από τον Μάιο του 2019, που το ιστορικό κτήριο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Τσουδερών, στο Ρέθυμνο, έκλεισε οριστικά. Το νεοκλασικό κτήριο, όπως είναι γνωστό το 1900, πρώτα χρόνια της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας, στέγασε την πρώτη Τράπεζα Κρήτης.
Την περίοδο της πρώτης θητείας του αείμνηστου δημάρχου Δ. Αρχοντάκη, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σκόπευε να το κατεδαφίσει με σκοπό ν’ αναγείρει στη θέση του νέο, υπερμεγέθες κτήριο, εκμεταλλευόμενη τον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου. Ο εκλιπών δήμαρχος σταμάτησε τις προθέσεις της Τράπεζας και πρότεινε στη Διοίκηση να περάσει το κτήριο στην ιδιοκτησία του Δήμου Ρεθύμνης και ως αντάλλαγμα να δοθεί στην Τράπεζα νέο, μεγαλύτερο οικόπεδο στη νέα πόλη, προσφορά που η Τράπεζα όμως δεν αποδέχτηκε.
Το κτίσμα που βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 1.400 τ.μ. και είναι συνολικής επιφάνειας 700 τ.μ., μετά το κλείσιμο της Τράπεζας, πέρασε στην ιδιοκτησία της «Εθνική Πανγαία A.E.», που ήταν εταιρεία επενδύσεων και θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Σταδιακά, η «Εθνική Πανγαία» άρχισε να πωλείται, μέχρις ότου, πέρασε στην αμερικανική εταιρεία Invel Real Estate, η οποία είναι σήμερα η ιδιοκτήτρια του ακινήτου.
Το κτήριο μπορεί να στεγάσει οποιαδήποτε δραστηριότητα, διοικητική ή πολιτιστική, και ο αύλειος χώρος του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θερινές πολιτιστικές δραστηριότητες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για να μη δούμε αυτό το κτήριο να μετατρέπεται σε ξενοδοχείο θα πρέπει ο Δήμος μας ν’ αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να περάσει στην ιδιοκτησία του. Αυτός ο μοναδικός χώρος πρέπει να αποδοθεί στο Ρέθυμνο και στους κατοίκους του.

Πηγή: deredakis.blogspot

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ